Reportage
Call of Duty XP

Call of Duty zet e-sports op consoles op de kaart

Een reportage vanaf Call of Duty XP

Geschreven door Ron Vorstermans op

Afgelopen weekend vond in en rondom prachtarena The Forum in Los Angeles de tweede editie van Call of Duty XP plaats. Call of Duty-fans uit heel Amerika kwamen op het uitverkochte evenement af. Uiteraard vormde de onthulling van de multiplayer de grootste trekpleister van het evenement, maar bovenal is Call of Duty XP, net als tijdens de eerste editie in 2011, een viering van de Call of Duty-serie.

Er was veel te doen, en niet alleen te spelen, dat betrekking heeft op de in gameland niet altijd even geliefde gamereeks. Bezoekers konden elkaar in een gevechtskooi omver duwen in logge Juggernaut-pakken, vlogen als bezetenen over het buitenterrein aan een (angstaanjagend hoge) zipline en namen het op tegen échte acteurs die zombies speelden in potjes lasertag.

Ook was het mogelijk om een level uit Infinite Warfare in virtual reality te spelen met de PlayStation VR. Of dat level ook daadwerkelijk in de game komt is ons niet helemaal duidelijk. Imponerend was het in elk geval zeker. Door rond te kijken in onze cabine ‘lockten’ we rakketten op vijandige schepen. Die gameplay is echt niet zo boeiend, maar als exploderende schepen langs onze oren suizen in virtual reality, zijn we blijkbaar al snel onder de indruk.

Call of Duty VR

De meest gespeelde Call of Duty-map ooit, Nuketown, was zelfs op de parkeerplaats nagemaakt om in te paintballen – en, niet onbelangrijk, de Nederlandse journalisten wonnen met overtuiging en minimale inzet van de Nederlandse YouTubers. Helaas zonder ondergetekende, dat dan weer wel. Ondergetekende was namelijk een groot deel van de tijd binnen te vinden, kijkend naar zijn e-sports-helden van OpTic.

800.000 dollar

Ja, buiten was een boel te doen op de parkeerplaats naast het Forum. Er stonden grote gekoelde tenten waarin bezoekers en journalisten Infinite Warfare, de Zombies-modus en Modern Warfare Remastered konden spelen. Uiteraard hebben we daar zoveel mogelijk tijd doorgebracht, maar binnenin The Forum werden de partijen van het WK Black Ops 3 gespeeld. En voor die ‘tak van sport’ hebben wij gedurende het weekend een oprechte zwak opgebouwd.

Team EnVyus trok na drie dagen foutloos presteren aan het langste eind en verliet de mainstage met een cheque van 800.000 dollar (totale prijzenpot: twee miljoen dollar). In een redelijk makkelijke finale tegen het Britse team Splyce werd het 3-1 voor de Amerikanen. Dat de Britten het net als hun con-collega’s van het Engelse e-sportsteam Fab zover zouden schoppen hield niemand in de zaal voor mogelijk. Nooit eerder kwam een Europees team zo ver in dit toernooi, dat overigens door Activision zelf georganiseerd werd.

Call of Duty XP

Het presteren van de Britten was niet de enige verrassing op de zogeheten Call of Duty: World League Championship. Zo werd de gedoodverfde favoriet, OpTic Gaming, tamelijk vroeg uit het toernooi geknikkerd. Het team van Scump en CrimSix liet het te vaak afweten tijdens potjes Search and Destroy. Toch heeft het team, en met name oud-Halo-speler FormaL, prachtige dingen laten zien, maar dat gaat echt niet enkel op voor OpTic (of EnVyUs).

Console-e-sports

Er wordt hier en daar neergekeken op het imago van Call of Duty en zijn console georiënteerde doelgroep, maar je hoeft echt geen Call of Duty-fan of -speler te zijn om de game op hoog competitief niveau te kunnen waarderen. Call of Duty staat als e-sport garant voor spektakel dat vrij makkelijk imponeert.

Double melee-kills op Hardpoint, grandioze runs met de Drone richting de Uplink-goal, onmogelijke langeafstandsschoten en kills met een submachinegun die de meeste gamers met maar één waarheid confronteren: van mijn leven zou ik dat niet na kunnen doen, niet op die snelheid en al zeker niet op dat niveau. Tel daarbij op: een schreeuwend stadion en goed ingelichte shoutcasters die de actie op het scherm voor een breed publiek begrijpelijk maken, en als e-sport-evenement was CoD XP absoluut de moeite van het kijken waard.

Call of Duty XP

De organisatie was bovendien strak, alles werd kundig gestreamd op Twitch en er waren vrijwel geen onsportieve incidenten. Met zulke prijzenpotten en actie als we dit weekend in L.A. zagen, kunnen we de vraag of we e-sports op consoles serieus moeten nemen, eigenlijk niet meer serieus nemen. Dankzij games als Halo en Call of Duty is er genoeg om je eens in de zoveel tijd op Twitch mee te vermaken, is er voor (Amerikaanse) spelers genoeg te verdienen en is er voor bedrijven voldoende aandacht om van te profiteren.

We hebben Infinite Warfare en Modern Warfare Remastered uitgebreid aan de tand kunnen voelen. Lees onze bevindingen over:
- De nieuwe Zombies-modus
- De multiplayer van Call of Duty: Infinite Warfare
- Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Dit artikel delen:

Lees meer

Bejeweled 3 en andere games nu backwards compatible op XOne BioWare toont mogelijk iets op PlayStation Meeting vanavond
4

Reacties op: Call of Duty zet e-sports op consoles op de kaart

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Inforza

  • 7 september 2016 15:54
  Leuk voor Envy dat ze hebben gewonnen. En helemaal geweldig dat er een europees team in de finale stond.
  optic laat het al jaren af weten bij de cod champs. Vorig jaar wonnen ze ieder toernooi dat hieraan vooraf ging, en bij COD champs lieten ze het helemaal afweten, en dit jaar weer.
  De druk om dit te winnen moet wel erg hoog zijn dat ze er iedere x onder bezwijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 7 september 2016 19:07
  @Inforza
  Dit jaar lag het ook aan hun afschuwelijk slechte SnD, want eigenlijk al in mindere maten het hele jaar een probleem voor hun is. 9 keer Search and Destroy gespeeld, slechts 2 keer gewonnen, en 1 van die 2 overwinningen was tegen een team dat al was uitgeschakeld. Met die statistieken ga je het gewoon niet halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 7 september 2016 21:26
  @poklaan Het kan wel zonder SnD, maar dan moet je alle hardpoint en uplink games winnen. In advanced warfare was hun SnD ook niet altijd goed. Maar ze domineerde alles in harpoint en uplink, en wonnen wel wat vaker een SnD map dan in BO3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 7 september 2016 22:49
  Was zeker leuk om te kijken, zelf voor iemand die nooit COD speelt. Sinds dit jaar helemaal gek van e-sports, voornamelijk Halo maar ook SF5 en Smash. Volgende week start de Halo pro league gelukkig weer in EU en NA!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.