Dankzij de overwinning op het andere Nederlandse team, zal Farika Allstars ons kikkerlandje sowieso vertegenwoordigen op het WK dat van 5 tot 7 april plaatsvindt in Los Angeles. Dat betekent niet dat Allstars achterover kan leunen. Ook op dit EK is nog een prijzenpot te verdelen. De gedoodverfde winnaar kan 10.000 euro en de Europese titel winnen. Het Nederlandse team hoeft alleen maar te doen wat iedereen verwacht dat het doet: winnen.

Die 10.000 euro valt in het niets bij de 400.000 dollar die het team kan winnen in Los Angeles. Dat de bedragen zo hoog liggen is voor leken wellicht opvallend, maar in principe is het niet meer dan logisch. E-sport is met name in Amerika big business in wording en sponsoren lopen warm om op dat succes in te haken. Het EK straalt dat uit. De studio oogt als een volwassen setting voor een toernooi, met mooie presentatrices, een keurige livestream, professioneel commentaar en genoeg tv-schermen om nooit iets te hoeven missen.

Eigenzinnig

Fariko Allstars is op het oog een toonbeeld van die professionaliteit. Het team heeft een manager, gelijke truitjes en sponsoren. In veel andere opzichten is Fariko echter een eigenzinnig team. Het zijn geen ingetogen jongens. Te beginnen met de felroze truien die de clanleden dragen. Apart. Je moet uit het juiste hout gesneden zijn om daar mee weg te komen, maar de jongens van Fariko slagen daar dankzij hun ‘schijt aan alles’-attitude aardig in.

Neem het pre-match-interview. Fariko Allstars moet drie wedstrijden winnen om de felbegeerde hoofdprijs van 5000 euro mee naar huis te nemen. De eerste tegenstanders is een Duits team: Killerfish. Waar de teamcaptain van dat team een beetje slap in de microfoon lult over mutual respect en ' we zien wel wat er zo meteen gebeurt', windt Allstars-speler Peter Walter ' Daredevil' Steenberg er geen doekjes om.

Hij wordt gevraagd naar zijn toestand, gezien het team zaterdag nog erg laat in de kroeg is gesignaleerd na de plaatsing voor het WK. "We hebben een fucking grote kater", antwoordt hij op zijn beste Engels. De zaal lacht, maar Daredevil blijft stoïcijns naar de presentator kijken. Van het zelfvertrouwen van de Duitsers laat hij in het vraaggesprek weinig heel. “Ik denk dat wij absoluut de favoriet zijn. Wij gaan dit toernooi winnen. Killerfish, daar wandelen we met 2-0 overheen.”

Die woorden zal hij niet snel vergeten.

Let’s do this!

Als de teamleden plaatsnemen voor hun schermpjes en een tiental camera's die het komende potje naar tienduizenden kijkers streamen, begint de opwarmronde. Een interessant fenomeen: iedere speler heeft zijn eigen maniertjes. De Nederlanders doen weinig vreemds en staren naar hun monitoren, de Duitse tegenstanders wapperen met hun handjes en strekken hun nek. Het opwarmen oogt niet zozeer knullig, maar geloof ons, dat kan het in e-sports wel degelijk zijn.

De coaching vooraf en tijdens de wedstrijd is nog allerminst van hoog niveau. Daredevil roept keer na keer “Come on boys!” en “Let’s do this!”. Ook manager Alexander komt nog niet verder dan “Look alive!”. Wellicht moeten sommige e-sporters een keer op de koffie bij Steve McClaren. Van fouten kun je enkel leren .

Verbazing alom

De spelers lijken er na wat triviale high fives klaar voor (“Yes! Come on boys!”) en het eerste potje gaat van start: Hardpoint op de map Hijacked. Het capturen van de gebieden gaat Fariko Allstars nog niet eens zo slecht af, alleen is er aan het begin van de game een moment waarop het team even geen vuist kan maken tegen de snel opkomende Duitsers. Er valt een gat van dertig punten en het wordt al snel duidelijk dat Allstars daar geen antwoord op heeft. Die dertig seconden onoplettendheid betekent einde oefening.

De tweede ronde móét Allstars winnen, want het team dat de eerste twee rondes wint gaat door naar de halve finale. Het tweede potje is Search & Destroy, vergelijkbaar met de Bomb Defusal-modus van Counter-Strike, op een van onze favoriete Black Ops-maps, Raid . Meteen wordt duidelijk dat Allstars smacht naar wraak. De Nederlanders walsen over de Duitsers heen en lopen snel uit naar 5-1. Ze hoeven dan nog maar één ronde te winnen om op gelijke hoogte te komen met Killerfish.

Maar de Duitsers zouden geen Duitsers zijn als ze niet terug zouden komen van hun gigantische achterstand. De stemming bij de teams verschuift en Killerfish krijgt al gauw het beste van het spel. Het team sleept de ene na de andere ronde binnen en voordat beide clans er erg in hebben staat het gelijk: 5-5. Een geweldige staaltje doorzettingsvermogen wint het uiteindelijk van kwaliteit. Na een sensationele rush trekken de Duitsers aan het langste eind. De zaal ontploft, de Duitsers worden gek en achter me besterven andere clans het van verbazing.


Het gaat er soms heftig aan toe

Op naar Los Angeles

Zichtbaar verbaasd kijken de leden van Fariko Allstars elkaar aan. Er spelen waarschijnlijk twee factoren: één speler was te jong om mee te doen, waardoor Fariko gebruik moest maken van een (Britse) invaller. Daarnaast kampte een andere speler met een grandioze kater en was hij niet op zijn best. Herkenbaar.

Hoe groot de rol van die twee zaken was, blijft lastig vast te stellen. Van het zelfvertrouwen van een half uurtje eerder was na de wedstrijd in ieder geval nog maar weinig over. Hopelijk raakt het de clan tijdig weer in vorm. Fariko Allstars is het beste Call of Duty-team van Nederland en is wat betreft de wereldtitel onze enige hoop. Het is te hopen dat het team de neuzen weer dezelfde richting inkrijgt voordat het afreist naar Los Angeles.