Reload
Breath of the Wild

Zelda: Breath of the Wild blijft het ultieme avontuur

Ook een tweede vakantie in Hyrule is de moeite waard

Geschreven door Michel Musters op
Kan het verlangen naar meer Zelda krap vijf jaar na de release van Breath of the Wild gestild worden door die game weer op te starten? Het antwoord is een volmondig ja. Je hoeft er niet eens een nieuwe savefile voor aan te maken.

Er komen tegenwoordig zoveel – misschien zelfs wel teveel – openwereldgames uit dat het ergens een beetje raar voelt om er een uit 2017 opnieuw te gaan spelen. Er zijn immers meer dan genoeg nieuwe werelden om te ontdekken. Maar nostalgie heeft nu eenmaal een flinke aantrekkingskracht en Breath of the Wild is net oud genoeg om dat soort warme gevoelens op te roepen. Met het nog in nevelen gehulde tweede deel aan de horizon heeft mijn drang naar meer Zelda bovendien zijn kookpunt bereikt. Tijd om het origineel weer eens aan te slingeren.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Een koude douche

In eerste instantie lijkt dat een fout van epische proporties. Heb ik mijn hemelse herinneringen aan een van de beste games ooit vergald? Het gedoe begint al bij het opstarten: blijkbaar kun je geen aparte savefile aanmaken voor een nieuw avontuur, want daarmee verwijder je de oude save. Dat vind ik nogal zonde van de meer dan honderd gespeelde uren en het bijbehorende sterretje dat als bewijs dient voor het verslaan van Calamity Ganon. Je kunt dit probleem overigens omzeilen door een nieuw account je op Switch aan te maken, maar uit pure luiheid besluit ik om dan maar mijn oude savegame op te starten.

Mijn terugkeer in Hyrule voelt als een koude douche. Na al het grafische geweld op de PlayStation 5 en Xbox Series X oogt Breath of the Wild simpelweg achterhaald. De spelwereld is de helft van de tijd gevuld met een mist die zich het beste laat omschrijven als een vaag Instagram-filter. De verder zo kleurrijke grafische stijl spat hierdoor nauwelijks van het scherm. Daarnaast kakt de framerate regelmatig in wanneer je dorpjes bezoekt of een goedgevulde vijandelijke basis binnenloopt. Hoe is het toch mogelijk dat een lanceringsgame voor de Switch, die oorspronkelijk enkel voor Wii U werd ontwikkeld, zo wisselvallig draait?

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Tot overmaat van ramp erger ik me ook mateloos aan de gameplay. Wapens breken constant en vijanden zijn door de vele uren die ik voorheen in het spel heb gestoken bijzonder sterk. Na twee of drie rake klappen van een zilverkleurige Bokoblin pronkt Game Over al op het scherm. Kort daarna laat ik mij in het midden van een groot meer vallen en word ik eraan herinnerd dat zwemmen ook stamina kost. Daar is de tweede Game Over. De eerste paar uur worstel ik continu met Breath of the Wild en bedenk ik mij dat sommige games beter mooie herinneringen kunnen blijven.

Opnieuw voor het eerst

Toch zet ik mijn Switch niet uit. Elke keer wanneer ik denk dat ik het spuugzat ben, trekt iets mijn aandacht. Een heuvel met een verdacht geplaatste boom aan de top, een toren die indrukwekkend aan de horizon afsteekt, een gigantische brug die naar een gebied leidt dat ik helemaal ben vergeten. Blijkbaar heb ik een stuk of twintig van de honderdtwintig in de game aanwezige Shrines nooit bezocht. Ook de extra Shrines uit de (zonder mijn weten geïnstalleerde) uitbreiding zijn nog onaangetast, dus ik besluit daar mijn zinnen op te zetten.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild
The Legend of Zelda: Breath of the Wild
The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Voordat ik het weet is het diep in de nacht en voelt het alsof ik Breath of the Wild voor het allereerst speel. Ik heb bijna vijf jaar geleden meer dan honderd uur in de game gestoken, maar toch stuit ik voortdurend op locaties die ik nooit eerder heb bezocht. Deels omdat ik tegen het einde van mijn vorige speelsessie zo snel mogelijk het einde wilde bereiken, maar vooral ook omdat de spelwereld van Breath of the Wild zo ontzagwekkend groot is.

Ik help een groep schattige vogeltjes met het zingen van een mysterieus lied, rol een sneeuwbal totdat hij groot genoeg is om met diens schaduw een Shrine te laten verschijnen en vecht in de woestijn met een gigantisch monster dat uit het zand springt. Ik loop over een gloeiendhete plaat om indruk te maken op een stel Gorons, ontmoet in een hutje in de bergen een vrouw die mij lesgeeft in snowboarden op mijn schild en verkleed mij als vrouw om een knaap te verleiden hem mij zijn speciale zandlaarzen te overhandigen. Ik kom personages tegen die ik nooit eerder heb gesproken, kook gerechten die ik voor het eerst eet en maak avonturen mee die ik in 2017 volledig heb gemist.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

De ultieme rpg

Ik vergeet de irritaties die ik bij het opstarten van de game ervoer. Blijkbaar moest ik opnieuw wennen aan het unieke speeltempo van Breath of the Wild. Waar je in de meeste openwereldgames als een bezetene van icoontje naar icoontje rent, dwingt dit spel je om af te remmen en de tijd te nemen voor je volgende reis. Elke wandeltocht naar een volgende locatie voelt namelijk als een reis, eentje naar een zelf uitgekozen eindbestemming die niet door de wereldkaart is voorgekauwd. Tijdens zo’n trektocht word je vaker wel dan niet afgeleid door iets anders. Voordat je het weet is het vijf uur later voor je je oorspronkelijke doel herinnert. Toch nog maar even verder spelen dan?

Technische mankementen daargelaten loopt Breath of the Wild nog altijd over van de charme. De spelwereld en diens inwoners zijn met zoveel zorg en detail ontworpen, dat het voelt alsof je écht in deze spelwereld leeft. Het verveelt nooit om naast een paardenstal – vaak de enige vorm van beschaving in de wildernis – bij het kampvuur te hurken en daar simpelweg een paar minuten van het virtuele gezelschap te genieten tot de dageraad weer aanbreekt. In die zin is Breath of the Wild meer een rollenspel dan veel van zijn genregenoten.

De koude douche heb ik ingeruild voor een warm bad. Na meer dan twintig verse uren is het einde nog lang niet in zicht. Misschien ga ik dit keer wel door tot ik elke Shrine heb gevonden en geklaard, of ik trek mijn eigen plan en blijf me verbazen over locaties die ik nooit eerder heb gezien. Hoe dan ook zet ik mijn virtuele vakantie voorlopig nog wel even voort. Hopelijk heeft deze ansichtkaart jullie in goede staat bereikt. Groeten uit Hyrule, het is hier fantastisch!

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

In Reload houdt Gamer.nl regelmatig games van toen tegen het licht van nu. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

NFTs zijn een piramidespel - Ron en Erik Podcast 368 Bandai Namco onthult My Hero Academia: Ultra Rumble
35

Reacties op: Zelda: Breath of the Wild blijft het ultieme avontuur

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  san5324

  • 16 januari 2022 09:23
  Waarschijnlijk niet populaire mening naar dit was de enige zelda waar ik niet in kon komen en het heb gemsgen voor wat het is.

  Ocarina of time blijft voor mij het ultieme avontuur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • eldeegee

  • 16 januari 2022 09:54
  @san5324 helemaal mee eens. Bent niet de enige, vond deze game ook helemaal niks.
  Ocarina of time is ook voor mij de beste Zelda en misschien wel mijn beste game ooit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 16 januari 2022 09:58
  @san5324 Ik ook hoor. Ik kon helemaal niks met BotW.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 16 januari 2022 18:22
  @san5324 Ik vond de open wereld van BotW met zijn verschillende habitats wel echt tof, net zoals in een survival game dat je erheen kan met verschillende gear. Ocarina of Time had dit minder en was door de techniek toendertijd ook veel meer een gesloten wereld waar ik BotW dan wel weer beter vind.

  Ik kon alleen ook niet in de game komen en ben vrij snel ermee gestopt. Het gatheren, craften, wapens die stuk gaan, de vrij simpele shrines waar er dan heel veel van zijn maar geen toffe grote dungeons. De advancement dmv items die je vond waardoor je dan wel naar een bepaalde plek kon of nieuwe mogelijkheden gaf.

  Voor mij faalde de game echt hard op bepaalde punten en snap niet dat mensen het als zoeten koek opaten. Gatheren en craften heeft nooit in een Zelda game gezeten en het is eigenlijk een waste of time om je tijd aan te besteden in een game. Het voelt ook als een easy fix om games zoals dit langer te maken in tegenstelling tot echte survival games waar deze mechanics belangrijk zijn.

  Prachtig vormgegeven wereld waarbij je allerlei dingen moest doen die de gameplay gewoon niet ten goede kwamen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ReRo

  • 16 januari 2022 19:56
  @san5324
  OoT blijft voor mijn ook het ultieme avontuur. Al vond ik BotW niet zo’n ramp. Hij steekt echt wel uit boven andere openwereld games van deze tijd. Maar haalt het niet qua beleving.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Akira

  • 16 januari 2022 09:53
  Ik heb BotW met heel veel plezier uitgespeeld. Het ontdekken van de wereld was geweldig! Ik vond de grafische stijl echt prachtig.

  Maar ik vind wel dat deze game erg overrated is. Ik snap niet dat zoveel mensen dit zien als de heilige graag onder de open wereld games.

  Eigenlijk is er weinig echt interessants te ontdekken. De sidequests zijn echt belachelijk slecht. Stuk voor stuk vond ik die enorm saai.
  Je wapens gaan veel te snel kapot. Ik vond de puzzels in de tempels vaak te simpel. En echte dungeons ontbreekte.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 16 januari 2022 09:55
  Ik heb destijds zeker genoten van deze game al zat een rerun er voor mij niet in. Ik ergerde me dood aan de grafische armoede. Voorwerpen die ineens ingeladen worden en op je scherm verschijnen stoorde mij verschrikkelijk. Ik hoop dat deel 2 dit niet heeft anders wordt het wel een lastig verhaal voor mij. Deze game is voor mij gevoel heel snel oud geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 16 januari 2022 10:10
  Ik heb 3 jaar geleden een groot deel gespeeld (30-40 uur) en ik vond het wel okay. Zeker niet geweldig. Ik heb hem toevallig deze week weer even opgepakt. Wie weet krijg ik die klik ook weer en speel ik hem wel uit dit keer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Buuzne

  • 16 januari 2022 10:19
  Leuk om te lezen! Ik start Zelda vandaag ook weer op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xXDannyNLXx

  • 16 januari 2022 10:22
  Ben toevallig sinds deze week aan het twijfelen om de wii u versie in te ruilen voor de switch versie. Heb wel altijd het gevoel gehad dat de Wii-u versie veel kleurrijker is.
  Kwa Zelda ben ik echt opgegroeid met Ocarina of Time en mis daarom ook de typische deuntjes in deze game. de ochtend is niet hetzelfde of het geluid als de nacht begint. ik mis de haan.
  Heb zin in deel 2 en ja het is geen traditionele zelda, maar wel 1 die bij me past.
  Het liefste zoek ik mijn eigen weg en doe lekker waar ik zin in heb en dat kan hier.
  Dat houd me ook tegen om skyward te halen.

  ik snap dat dit wordt gezien als de heilige graal. meer omdat het een nieuwe standaard heeft gezet die je weer terug ziet in andere games. vooral het klimmen.

  dus Mand :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gamerlezer

  • 16 januari 2022 10:26
  Ik heb er ook nooit in kunnen komen. Ik heb hem 2 pogingen gegeven. Heb deze 2 keer gekocht, 2 keer verkocht. De grootste frustratie was wel kapot gaan van gear. Het looten (en de moeite ervoor) neemt drastisch af. Ik heb iets meer voldoening kunnen halen uit bijv feniks rising.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Thornado78

  • 16 januari 2022 11:12
  Wat een goed spel is dit! Ik heb het 2x doorgespeeld, denk zo'n 150 uur in totaal. Ik heb spellen in mijn leven gespeeld maat BOTW is zeker een klasse apart.

  Mijn laatste savegame is helaas bij het overzetten van mijn account naar een SwOLED verdwenen, maar dat betekent dat ik over een poosje weer opnieuw mag beginnen! Nu al zin in. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TiRamySu

  • 16 januari 2022 12:06
  @Thornado78 ik had precies hetzelfde met mijn save game naar de oled. Wou 2 accounts overzetten maar er ging iets mis waardoor ik de bijna 100% file kwijt wad. Balen!! Paar weken geleden opnieuw begonnen en wat een mooie game! Enige wat ik mis zijn de thema dungeons ipv de divine beasts dungeons en wat coolere characters.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sokpop

  • 16 januari 2022 11:17
  Met veel plezier gespeeld. Maar door het wapensysteem, het ontbreken van dungeons en de vreselijke muziek kan ik dit onmogelijk de beste zelda noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 16 januari 2022 12:14
  Toevallig ook met een tweede run bezig. Alles op mijn gemakkie aan het doorlopen, fantastische game en wereld. Daar kunnen andere ontwikkelaars wat van leren

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 16 januari 2022 12:17
  BotW is verre van de beste Zelda game ooit. Het is zelfs de eerste Zelda game die ik met frisse tegen zin heb uitgespeeld. Nee geef mij maar a link to the past of Ocarina of time. Als open wereld game is het ook niet heel bijzonder. In 2017 zijn er veel betere open wereld games uitgekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TiRamySu

  • 16 januari 2022 12:48
  @coola a link between worlds op de 3ds was ook heel erg goed!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 16 januari 2022 14:04
  @coola wat maakt Ocarina of Time dan beter in jouw ogen? Heb hem zelf nooit gespeeld

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  worms_master

  • 16 januari 2022 17:03
  @Ziminar Sowieso beter verhaal & muziek!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 16 januari 2022 18:28
  @Ziminar De games zijn moeilijk te vergelijken omdat er zoveel tijd tussenzit. Ik denk voor velen dat het gatheren, craften, items die kapot gaan en het gemis van grote goeie dungeons die je kon exploren waar je belangrijke items mee kreeg om te advancen een groot gemis is.

  Door het survival element waar ik de weer elementen wel cool vind en dat je daar kleding voor moet vinden enzo hoeft het dan niet stuk te gaan. Het is echt zoiets lames in singleplayer games. Er is dus tijd gegaan naar het ontwikkelen van dit aspect van de game en shrines ipv goede dungeons te maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.