Sony's best bewaarde geheim, tja, dat is eigenlijk nooit een geheim geweest. De Slim-editie van de PlayStation 3 werd in mei namelijk al voor het eerst gesignaleerd. Foto's van een verkleinde PlayStation 3 doken op en Sony reageerde direct door het bestaan van de PlayStation 3 Slim te ontkennen. Het speurwerk werd destijds nog in twijfel getrokken, omdat de PS3 Slim mat in plaats van glanzend was en het logo niet het officiële PlayStation 3-logo was. Nu blijkt het PlayStation 3-logo onderdeel te zijn van de herpositionering en vallen alle puzzelstukjes op z'n plaats. Kortom, het blijkt dat het nieuws dat toen lekte honderd procent op de waarheid gebaseerd was.

De foto die destijds lekte van de PS3 Slim

Vandaag ontdekten internetspeurders tevens dat er nóg een variant van de PlayStation 3 Slim in de planning staat. Het nieuws zelf, dat er naast de 120 GB-versie ook een 250 GB-versie komt, is niet zo schokkend, maar de wijze waarop Sony dit nieuws probeerde te verstoppen werkt toch weer op de lachspieren. In plaats van het patent aan te vragen onder de naam van Sony, gebruikte men de bedrijfsnaam Sand Dollar Enterprise. Gewiekst, zo zou je denken. Maar nee, uit een klein beetje extra informatie van het patentorgaan van de Amerikaanse overheid blijkt vervolgens dat het bedrijf gevestigd is op precies dezelfde plek als Sony en de contactpersoon ook nog eens een belangrijke Sony-advocaat is. Jammer, maar helaas; het nieuws is opnieuw gelekt.

De vraag die je jezelf toch hardop af begint te vragen is waarom Sony in vredesnaam z'n geheimen niet kan bewaren. Jack Tretton liet in gesprek met CNBC na de E3 van dit jaar weten dat de gamesindustrie een probleem heeft met 'vertrouwelijkheid'. “Dit is een industrie die moeite heeft met een focus op vandaag. We willen constant praten over morgen, dus moet je voorbereid zijn op mensen die alles al van te voren weten”, zo merkte Tretton op. Want ook tijdens de E3 had Sony eigenlijk niets nieuws aan te kondigen nadat de PSP Go, de bewegingsbesturing en het digitale distributiesysteem al dagen voor de persconferentie gelekt waren.

Natuurlijk is het lekken van nieuws daags voor aankondiging niet enkel een Sony-ding, Microsofts Project Natal was bijvoorbeeld ook al voor de E3-persconferentie bekend. Het is echter wel opvallend dat Sony de afgelopen tijd alle ideeën al op straat had liggen voor de aankondiging. En met het nieuws van de 250 GB-versie van de PS3 Slim wordt aangetoond dat zelfs wanneer men probeert het nieuws te verstoppen, dit nog niet lukt. Misschien een ideetje om een speciale houdt-de-Sony-geheimen-ook-echt-geheim-afdeling te starten Sony? Bel eens met de paashaas zou ik zeggen, die schijnt wel wat van verstoppen te weten...