Preview
witcher switch

The Witcher 3: Wild Hunt op Switch is een magische ervaring

Maar wel duidelijk een stap terug

Geschreven door Jacco Peek op
Maar weinig mensen konden voorspellen dat er een Switch-versie van The Witcher 3: Wild Hunt zou verschijnen. Analyses die Nintendo’s hybride hardware nabootsten, concludeerden dat het onmogelijk was om de game draaiende te krijgen op de console. Tóch gebeurt het op 15 oktober dan echt: ‘The Switcher 3’ komt dan uit.

Tijdens Gamescom 2019 kreeg Gamer.nl de kans om hands-on te gaan met de port. Weliswaar alleen de handheldmodus, maar het was genoeg om te bevestigen dat Saber Interactive en CD Projekt Red puik werk hebben afgeleverd. De geprezen rpg op het kleine scherm spelen voelt een beetje aan als magie, ondanks duidelijke beperkingen.

witcher 3

Een schat aan verhalen

Maar eerst even terug naar 2015, het jaar dat het Poolse CD Projekt Red een van de beste games van deze generatie uitbracht. Velen hebben goede herinneringen aan de game, maar wie Wild Hunt heeft gemist en wellicht van plan is de Switch-versie op te pakken staat een weergaloze rpg te wachten. Geralts zoektocht naar het bijzondere meisje Ciri is slechts één van The Witcher 3’s uitmuntende verhaallijnen met meeslepende scenario’s omtrent familiedrama’s, vloeken en duivelse dillema’s waarmee de monsterjager te maken krijgt. De kleinste zijmissies kunnen uitmonden tot epossen die het verhaal beïnvloeden, afhankelijk van de morele keuzes die je maakt. De rijke cast aan personages wordt gedurende het spelen een virtuele vriendenkring. Het schrijfwerk van de game is simpelweg briljant.

Op technisch vlak bleek het loslaten van de vorige generatie consoles een uitstekende zet, gezien de grafische kwaliteit van de game. De game oogt prachtig, met grote, gedetailleerde omgevingen als griezelige spookkastelen, prachtige besneeuwde bergen en bruisende steden. Enkele van de drukste plekken in de game laten de PlayStation 4 en Xbox One nog steeds zweten, dus het is wonderbaarlijk dat de game überhaupt draait op de Switch.

witcher 3

Compromissen

We zullen er geen doekjes om winden: de Switch-versie is merkbaar gedowngraded ten opzichte van de Xbox One-, PS4- en pc-versies. Met name de resolutie valt op, die met 540p in handheldmodus en 720p op het grote scherm aanzienlijk lager is dan de andere consoleversies. Aangezien de docked-modus niet beschikbaar was op de beurs kunnen we er weinig over zeggen, maar op het kleine scherm oogt de game inderdaad wat wazig. Wellicht minder dan je zou verwachten, want ondanks dat ook de textures van een lagere resolutie zijn, compenseert de schermgrootte een hoop. Het scherm is immers 6,2 inch groot en verhult een hoop compromissen die de Halo: Anniversary Collection-ontwikkelaar heeft gemaakt.

Een andere compromis is de draw distance, die met name merkbaar korter is wanneer Geralt op Roach door de wereld galoppeert, in ons geval het begingebied White Orchard. Vegetatie verschijnt pas wanneer je er vlakbij bent op het scherm en ook npc’s spawnen dichterbij dan gewend, een middel om drukke steden als Novigrad en Beauclair mogelijk te maken. Wederom verbloemt het scherm een hoop van deze tekortkomingen en valt de ervaring ruim binnen de acceptabele normen.

Met name de resolutie valt op, die met 540p in handheldmodus en 720p op het grote scherm aanzienlijk lager is dan de andere consoleversies

Verrassend vergelijkbaar

Qua andere aspecten is de port verrassend vergelijkbaar met de andere versies. Zo is er niet bespaard op het aantal npc’s in de wereld en lijken physics en lichteffecten haast één op één te zijn overgenomen, al blijkt uit verschillende analyses dat het lichtsysteem wat versimpeld is. In de praktijk overtuigt het totaalplaatje en wanneer Geralts haren in de wind wapperen en gras en bomen dynamisch bewegen, voelt de port aan als een klein wonder. Bovendien lijkt de framerate redelijk stabiel te blijven en merkten we enkel duidelijke vertraging op wanneer Roach op volle snelheid door de wereld galoppeert.

Een ander punt dat positief opvalt is het geluid, dat lang niet altijd even goed is bij dergelijke ports. Denk aan Vita-versies van de God of War-games en de recent uitgebrachte Switch-versie van Assassin’s Creed 3. In die gevallen klinkt geluid ontzettend gecomprimeerd, alsof de ontwikkelaars de waarde ervan flink onderschatten. The Witcher 3 op de Switch klinkt grotendeels zoals je het gewend bent en met een koptelefoon komen omgevingsgeluiden, stemmen van personages en geluiden van zwaarden die monsters aan stukken rijten prima over. Er is slechts een kleine mate van compressie hoorbaar, maar dat doet niets af aan de immersie en de speelervaring.

Meesterwerk in het klein

The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition wordt een indrukwekkende port. Spelers krijgen alle content op één kaartje, inclusief twee fantastische uitbreidingen en zestien kleinere dlc’s, wat resulteert in tegen de honderd uur aan speeltijd. Uiteraard is de superieure ervaring te vinden op de PS4, Xbox One en pc, zeker na de 4K en HDR-patches voor de snellere consolemodellen, maar als handheldgame blijft de Switch-versie verbazingwekkend overeind. Wie graag tientallen uren steekt in rpg’s op het kleine scherm, kan in oktober met één van de beste ooit aan de slag.

The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition verschijnt op 15 oktober voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Life is Strange 2: Episode 4 is nu beschikbaar Dota 2-team OG wint The International twee keer achter elkaar
10

Reacties op: The Witcher 3: Wild Hunt op Switch is een magische ervaring

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 26 augustus 2019 11:30
  Het feit dat de docked modus niet beschikbaar was vind ik wel verdacht. Alsof ze het niet durven laten zien.
  Het idee is leuk en het is vast knap, maar de Switch is simpelweg niet sterk genoeg voor deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 26 augustus 2019 12:41
  @fonsrutte
  Ze zeggen hier dus juist van wel… Wellicht minder mooi maar zeer goed speelbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 26 augustus 2019 12:47
  @Sabor Ik bedoel dit: "Aangezien de docked-modus niet beschikbaar was op de beurs kunnen we er weinig over zeggen,"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 26 augustus 2019 13:26
  @fonsrutte Om hier even op te reageren (ook al heb ik de game niet op Gamescom gespeeld, maar ik was er wel en ben jaarlijks op Nintendo's persstand te vinden): het is niet heel ongebruikelijk dat een Switch-game maar op één manier speelbaar is. Nintendo doet dit, in ieder geval op Gamescom, met regelmaat. Dus dat je de game alleen docked of juist alleen undocked kan spelen. Dus hoewel ik de echte reden niet kan geven, is het niet opvallend dat ze het bij The Witcher 3 zo aanpakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 26 augustus 2019 15:48
  @MichelMusters dank voor je reactie en uitleg! Gaan jullie deze voor de Switch nog reviewen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 26 augustus 2019 16:15
  @fonsrutte lijkt me van wel! In ieder geval iets van een vergelijking met de andere versies.

  En zoals Michel zegt is het wel vaker dat Switch-games op beurzen in één modus speelbaar zijn. Er waren vlak voor Gamescom wat previews van onder andere Digital Foundry die volgens mij wel de docked-versie hebbem gezien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 26 augustus 2019 18:27
  @JaccoPeek Ik hoop wel dat jullie deze game beoordelen voor wat hij is op de Switch en niet doorslaan in een oneerlijke vergelijking tov de andere systemen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 26 augustus 2019 18:00
  @fonsrutte

  Het is nu net heel verklaarbaar dat ze handheld laten previewen,
  Als je even beetje nadenkt dan weet je dat deze game op tv al op diverse andere apparaten is te krijgen, die stuk voor stuk mooier zijn dan de switch versie. Dus iedereen die deze game op een grote tv wil spelen kiest grote kans niet voor de switch versie.
  Dus wat is dan het selling point en bestaansrecht van deze game. Oh ja. Handheld.
  Dus waarom zou de studio de docked versie laten zien( die ten alle tijden 1 op 1 met de andere consoles vergeleken gaat worden en niet hun handheld versie.
  De handheld versie gaat namelijk op zichzelf beoordelend worden. Iedereen verwacht minder en aangezien er in dat vlak geen concurrentie is gaan de sites en journalisten serieus diep op de prestatie in van de game op switch. Dat terwijl een docked preview altijd vergeleken word met een andere consoles mbt welke je het beste kunt kopen.
  En handheld is dit altijd de beste versie, dus logisch dat ze proberen de hele wereld te imponeren met wat ze hebben bereikt,
  Ik zou het persoonlijk nu net verdacht vinden als deze game docked preview was, en dat zou mij vermoeden dat ze de selling point eigenlijk niet in orde hebben.
  En nu praat en twittert de hele wereld in ieder geval positief over de kwaliteit die ze hebben kunnen bereiken voor de grootste selling point van de game. Handheld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 26 augustus 2019 14:35
  Vind het wel vet dat alles op een 32gb card staat je hoeft niks te downloaden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DopieJopie1

  • 26 augustus 2019 17:30
  Ik wacht even op jullie review. Ik twijfel, ivm resolutie. Ik heb deze game dus nog niet gespeeld. Heb een Switch. Maar als het écht minder is, ga ik wachten, want ik verwacht wel dat ie nog naar Stadia komt. Is het goed ''speelbaar'' , dan kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.