Mech games spelen altijd in de verre toekomst, en dat is bij de 3D-shooter Mech Assault niet anders. De 31ste eeuw vormt het strijdtoneel voor allesvernietigende gevechten tussen reusachtige BattleMechs.

De omgeving is in dit Xbox-spel niet alleen bedoeld om naar te kijken, maar vooral ook om lekker op te blazen.

Elk gebouw kan worden vernietigd en dat gaat meestal gepaard met een spectaculaire explosie. Staat een vijand of je eigen BattleMech daarbij te dicht in de buurt, dan kan dat behoorlijk wat schade opleveren.

Je hebt de keus uit een dozijn Mechs, variërend van relatief snelle, lichtbewapende 30-tonners tot logge, tot de tanden bewapende 100-tonners.

Het spel heeft twintig solo-missies, maar kan zodra Xbox Live beschikbaar komt ook online worden gespeeld. Elke missie wordt ingeleid met een briefing, maar ook tijdens de missie krijgt de speler regelmatig nieuwe aanwijzingen.

Sommige mechs kunnen dankzij hun jump jets korte stukjes vliegen, andere kunnen onzichtbaar worden.

De BattleMech begint de strijd met drie wapens. Snelvurende machinegeweren of lasers, verschillende soorten raketten en zware artillerie zoals het particle projection kanon. Wapens kunnen worden verbeterd door powerups te verzamelen die gevonden worden na het vernietigen van gebouwen of voertuigen.

Zodra je mech schade oploopt, is dat ook te zien aan de rook en vonken die er uit komen. Waar de speler altijd goed voor moet oppassen in een mech-game, is oververhitting. Niet van jezelf, maar van de BattleMech. Hoewel je onbeperkte munitie hebt, kun je dus niet constant de vuurknop ingedrukt houden. Hiermee komt dus een beetje strategie om de hoek kijken.

Behalve voor missies kan ook gekozen worden voor één tegen één gevechten tegen conmputergestuurde mechs.

Ook is er een two player-mode, waarin twee gamers het op één scherm tegen elkaar opnemen.

In de missies is echter meer lol te beleven, vooral omdat Mech Assault een stuk eenvoudiger is te besturen dan de meeste mech-games en de nadruk meer op actie ligt.