Preview

Magic Arena gaat de strijd aan met Hearthstone

De grondlegger van het genre biedt eindelijk een fatsoenlijke online ervaring

Geschreven door Wout van Aken op
Magic the Gathering is een ruilkaartspel dat inmiddels alweer ruim 25 jaar op de markt is. Nog steeds komt er elke drie maanden een nieuwe set uit met daarin honderden nieuwe kaarten. Onlangs werd bekendgemaakt dat uitgever Wizards of the Coast maar liefst tien miljoen dollar investeert in Magic Arena, een nieuwe poging om het spel te vertalen naar een toegankelijke digitale variant. Hoewel Magic Online al een tijd bestaat, gaat Arena vol de strijd aan met Hearthstone via een toegankelijke interface en meer focus op animaties en geluidseffecten.

Magic Arena heeft als doel om het originele kaartspel in zijn volledige vorm te digitaliseren, op een manier die ook voor de casual speler interessant is. Want hoewel Magic in de basis niet zozeer een moeilijk spel is, moeten de programmeurs rekening houden met de diepste lagen van de regels en interacties die het spel op competitief niveau met zich mee brengt. Ondanks dat de game op het moment nog in de bètafase zit, is het al mogelijk je via Arena te kwalificeren voor de grootste kampioenschappen. Dat de makers een interface hebben gecreëerd die zowel vlot als diepgaand is, mag daarom erg indrukwekkend genoemd worden.

Verschillen met Hearthstone

Hoewel Magic de grondlegger is van het Trading Card Game -genre, domineerde Hearthstone de afgelopen jaren het online landschap. Hoewel de games veel overeenkomsten hebben en dezelfde essentie bevatten (breng de levenspunten van je tegenstander omlaag doormiddel van monsters en spreuken), zijn er veel verschillen tussen de twee. Waar je in Hearthstone kiest of je een speler of creature aanvalt, val je in Magic de speler aan en mag de verdediger kiezen of hij hier creatures voor wil gooien. Dit zorgt er voor dat Hearthstone meer als een puzzel aanvoelt. Elke beurt zoek je naar de meest positieve uitkomst van een gevecht, met volledig open informatie. Doordat Magic je de mogelijkheid geeft om dubbel, alles of niets te blocken, weet je als aanvallende speler vaak niet hoe het slagveld er aan het einde van de beurt uitziet.

Dit effect wordt versterkt door het feit dat sommige spreuken en effecten ook in de beurt van je tegenstander en tussen een actie door gespeeld kunnen worden. Stel, je valt aan met een 3/3 creature omdat je tegenstander enkel een 2/2 creature heeft. Opeens kan een spreuk deze creature +2+2 geven en kijk je tegen een 4/4 aan. Maar ook jij kan hier weer op reageren, wat kan resulteren in meerdere spreuken die heen en weer vliegen en de uitkomst van het gevecht constant veranderen. Magic is hierdoor soms een stuk lastiger, maar ook dynamischer dan Hearthstone.

Magic Arena maakt op een zeer succesvolle manier Magic voor iedereen toegankelijk.

Kleuren, landen en mana

De manier waarop je daadwerkelijk je kaarten kan uitspelen verschilt ook flink. In Hearthstone kies je voor de pot begint een class. Je deck kan enkel bestaan uit neutrale kaarten en kaarten van je class, en elke beurt krijg je een extra mana crystal om steeds duurdere en sterkere kaarten te kunnen spelen. Magic bestaat daarentegen uit vijf kleuren (Wit, Blauw, Zwart, Rood en Groen), die elk gerepresenteerd worden door vijf verschillende landen (Plains, Island, Swamp, Mountain en Forest). Landkaarten zitten in je deck en elke beurt mag je er maximaal eentje uit je hand spelen.

Het kan hierdoor gebeuren dat je pech hebt en een beurt achter begint te lopen ten opzichte van je tegenstander, of dat je juist te veel of verkeerde landkaarten pakt. Het goed combineren en afstellen van je deck is daarom cruciaal. Omdat je niet beperkt bent tot een class, maar in theorie alle vijf de kleuren in een deck kan stoppen, is deckbuilding in Magic dan ook veel uitgebreider dan in Hearthstone. Gelukkig helpt Arena je een handje door bij het bouwen automatisch een voorstel te doen van zowel het aantal landen als de kleurverhouding. Ook zijn er verschillende, duidelijke statistieken aanwezig om je te helpen.

Presentatie

Magic gaat dus een stukje dieper dan Hearthstone. Toch probeert Wizards met Magic Arena juist de kant van Hearthstone op te bewegen wat betreft presentatie. Er is flink wat moeite gestoken in het papieren kaartspel omtoveren tot iets wat niet alleen soepel draait, maar ook vermakelijk oogt. Grafisch gezien ziet alles er prima uit, en hoewel sommige animaties wat overdreven aanvoelen zijn deze enkel aanwezig bij het uitspelen van de zeldzaamste kaarten. De geluidseffecten zijn prima en de muziek is subtiel op de achtergrond aanwezig en stoort daardoor niet. Hoewel het in het begin even wennen is wat betreft heen en weer wisselen tussen zogenoemde priority (de momenten waarop spelers hun kaarten mogen spelen of reageren), is dit na een beetje ervaring behoorlijk intuïtief.

Ook is de game gestroomlijnd om standaard de cornercase te negeren, maar met één druk op de knop schakel je full-control in om diepgaandere interacties uit te kunnen spelen. Denk hierbij ook aan het feit dat de game automatisch de beurt doorgeeft als je niets meer kan doen, maar dat je soms hier een kleine pauze wil inlassen om te bluffen. Wel jammer is dat dit een beetje omslachtig is om constant te doen in casual play, maar de game anders wel meteen verklapt dat je niets kan. Op dit soort momenten merk je dat Arena nooit helemaal de ervaring van face-to-face Magic kan evenaren, al doet het een dappere poging.

Bèta

Ondanks dat Magic Arena officieel nog in zijn bèta zit, is de game al een behoorlijk compleet pakket. Free Play, Ranked Play, Sealed en Draft zijn allen aanwezig, inclusief varianten waarin je slechts één potje speelt in plaats van de klassieke beste uit drie potjes. Hierdoor is Arena een stuk beter tussendoor te spelen, aangezien een set normaal vaak drie kwartier kost. Belangrijk detail is wel dat vanwege de interacties in elkaars beurt je in tegenstelling tot Hearthstone echt moet opletten in een pot en je niet even een drankje kan pakken. Magic is daardoor iets vermoeiender om te spelen, zeker als je de regels nog niet helemaal onder de knie hebt.

Wie de game - die overigens gratis te downloaden is - opstart, wordt doormiddel van een tutorial wegwijs gemaakt in de regels en interface van Magic. Ook ontvang je een aantal starterdecks en quests om extra kaarten en goud vrij te spelen. Hoewel dit even duurt, is de game behoorlijk vrijgevig in het opstarten van een collectie. Wil je meteen competitief mee komen in Ranked Play, dan ontkom je er helaas niet aan om wat geld te investeren. Toch hoeven nieuwe spelers niet bang te zijn dat de game volledig pay-to-win is. In Draft en Sealed ontvangen spelers bijvoorbeeld een random verzameling kaarten om een deck mee te bouwen en wint de persoon die het meeste geld aan het spel heeft uitgegeven dus niet per se. Het laatste grote toernooi is bijvoorbeeld gewonnen door één van de goedkoopste decks in de game. Het is dus niet nodig om grote investeringen te doen om veel plezier aan Magic Arena te beleven.

Magic Arena maakt op een zeer succesvolle manier Magic voor iedereen toegankelijk. Of je nu een competitieve speler bent die zich wil kwalificeren voor de Mythic Championship, een oud-speler die weer eens een kijkje wil nemen, of een nieuwkomer: met Arena zit je goed.

Magic Arena is op het moment in bètavorm gratis beschikbaar op pc.

Laatste previews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

'Ik ga geen week vrij meer nemen voor de E3'- Gamer.nl Podcast 217 Nieuws van de week: Season pass van 90 euro en filmversie Sonic gelekt
12

Reacties op: Magic Arena gaat de strijd aan met Hearthstone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • M1k3zz

  • 10 maart 2019 13:47
  Mooi Artikel! Ik heb zelf jarenlang de papieren versie gespeeld met vrienden en ook op de pc via diverse non restricted niet officiele clients maar ook de officiele duels clients. Het leukste spel wat er van magic is geweest vind ik nog altijd Shandalar uit 1997 meen ik. Dat zat zo leuk in elkaar, wou dat ze daar een keer een nieuwe versie van zouden maken! Heb ook diverse andere kaartspellen geprobeerd maar ik speel nu alleen nog maar Eternal Card Game het mooie daaraan is, is dat het anders dan arena multiplatform (ios, android en pc) is de karakteristieken lijken behoorlijk op magic maar het is gewoon echt free 2 play met alle game varianten die het spel bied dus ook ranked en draft en single player. Het spel is zeer vrijgevig zo krijg je bijvoorbeeld iedere dag bij je eerste versus win een gratis booster pack (waar 12 kaarten inzitten) elke dag een daily quest, elke week een gratis theme deck. bij draft mag je de kaarten die je kiest zelfs houden!! Je begrijpt dat je op die manier in een aantal weken een zeer compentatief deck kan neerzetten zonder er een euro in te stoppen. Ik ben er in ieder geval lyrisch over en iedereen die ik ken die kaartspellen kan waarderen heb ik het dan ook aangeraden om het te proberen. Als je via deze link een account aanmaakt krijg je nog 3 gratis boosters ook. Moet jr alleen ff via app store of steam de client downloaden en dan inloggen met je account. https://www.direwolfdigital.com/eternal/register/?ref=07934285-0750-4913-b0fc-0fea0895c665

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 10 maart 2019 16:47
  @M1k3zz Thanks! Shandalar hoor ik veel goeds over, maar zelf nooit gespeeld. Bij draft mag je in Magic overigens ook de kaarten uit je draft houden :D Hoewel je daar natuurlijk wel voor betaald, en ik neem dat dat is wat je bedoelde. Wat is het verdien model van ECG dan als alles gratis en ze zo vrijgevend zijn? Ik merk zelf dat sinds ik weer actiever Magic (nu dan online) speel, ik Heartstone helemaal links heb laten liggen, dus ik weet niet of ik snel ECG erbij zou spelen, maar ik zal hem zeker onthouden, thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 10 maart 2019 19:07
  @M1k3zz Shandalar heb ik ook veel gespeeld, was inderdaad erg leuk. Ik speel wekelijks nog de papieren versie. Het mooie van Magic is, is dat er heel veel leuke speltypes zijn. Draft, sealed, Commander, brawl, pauper en natuurlijk de normale versie.
  Ik heb ook een tijdje Hearthstone geprobeerd, maar vergeleken bij Magic is dat toch maar een slap aftreksel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • M1k3zz

  • 10 maart 2019 20:27
  @ WvA je kan ook alles kopen als je geen geduld heb zoals zovelen. En ze hebben wat premium avatars en cardbacks etc die je alleen kan cashen geloof ik. Ik heb elder scrolls legends tijdje gespeeld, geen euro aan uit gegeven. En hier omdat je ze niet dwingen heb ik toch al een kleine 'donatie' gedaan. Meer als support voor de devs.

  @fonsrutte Als de gelegenheid zich voordoet pak ik GRAAG de decks van zolder maar niemand die t nog speelt in mn omgeving helaasch. En om nou naar zo'n winkel te gaan om daar te spelen is me ook teveel gedoe. Maar heartstone kon je toch ook niet blocken ofzo? Eternal wel in ieder geval. Legends kon je namelijk niet blocken, zo raar als je dat gewend bent van magic.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 10 maart 2019 20:40
  Heb het net even geprobeerd, maar ik vind het erg traag allemaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 11 maart 2019 11:06
  @Mmo-veteran Interessant, ben je al bekend met Magic? Ik merkte dat ik even moest wennen aan de game, maar inmiddels het erg vlot loopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HunterSeeker

  • 11 maart 2019 08:07
  Het is allemaal jammer dat waarschijnlijk iedereen die wil winnen de populairste decks gaat kopiëren, net als in Hearthstone. Internet verpest het voor dit soort games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 11 maart 2019 10:25
  @HunterSeeker Klopt en dat is inderdaad erg jammer. Mensen willen alleen maar winnen. Het jammere is dat als je deckbuilding erg leuk vindt je dat eigenlijk niet kan doen omdat je van de toernooi decks nooit kan winnen en iedereen speelt die decks.
  Daarom speel ik ook alleen maar drafts en sealed dan heb je daar geen last van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 11 maart 2019 11:04
  @fonsrutte Ben ik het niet helemaal mee eens. Mijn broer weigert te net-decken en heeft de afgelopen 3 jaar lopen tunen aan zijn eigen mono-blue deck en het kan gewoon mee komen in de Tier 1 meta. Ook ikzelf heb een decklijst die begon vanaf een netdeck, maar inmiddels zo ver geëvolueerd is dat niemand de lijst speelt, en ook geen idee heeft hoe ze er tegen moeten spelen. Met deze lijst heb ik mij ook gekwalificeerd voor het grooste NL toernooi. Het internet geeft ons veel meer en snellere informatie, maar het is nog steeds mogelijk om je eigen deck te maken en succes te hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 11 maart 2019 22:58
  Heb magic arena 2 maanden lang intensief gespeeld. Je komt steeds dezelfde decks tegen online. Mono red, red blue instant/sorcery, green black golgari. Af en toe groen wit tokens. Als je een avondje speelt kom je 80% van de tijd dezelfde meta (tournament) decks tegen. Ik ben het met onderstaande comments eens dat je nog steeds creatief kunt zijn en competatief. Maar de eenzijdigheid aan decks van de tegenstanders online verpest voor mij het spel. @HunterSeeker

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 12 maart 2019 00:40
  Ik vond Heartstone ondanks dat het een goede game was niet zo boeiend door de cosmetische stijl denk ik. MTG Arena vind ik er beter uitzien. Nieuwe kaarten behalen gaat vrij rap met enkele quests per dag of week. Het systeem hiervoor ziet er zover solide uit zodat je lekker kan spelen met decks bouwen en je strategieën uittesten wat voor mij ook het leukst is van het spel. Het lijkt erop dat de mensen in de posts hierboven ook alleen maar willen winnen, verliezen hoort er ook bij, zelfs met goede decks kunnen je kaarten slecht uitpakken tenzij je een pro/meta deck bouwt of een meta deck waarmee het plezier/creativiteit van de game wel verloren gaat.

  Voor casual spelers die van dit soort kaart games houden zeer toegankelijk waar je zo diep kan gaan als je wilt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 12 maart 2019 13:01
  Gisteren het spel geprobeerd. Omdat ik al lang magic speel in het echt speelt het vlot weg. Liever had ik een presentatie gezien als in Gwent, maar goed. Ik heb zin in draft als ik genoeg goud heb gespaard! Jammer dat dit wel lang duurt. Maar je krijgt de kaarten wel zoals ik het begrijp.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.