Preview

Mafia 3

Maak van New Orleans je speeltuin

Geschreven door Michel Musters op
Er zijn weinig games waarover de meningen zo verdeeld waren als Mafia 2. De game werd uitgebracht tijdens de hoogtijdagen van Grand Theft Auto (hoogtijdagen die overigens nooit echt zijn opgehouden). Hier was een andere open wereld-game waarin je de rol aannam van een crimineel, maar tegelijk deed het heel wat anders: Mafia 2 was een lineaire, verhalende game die toevallig gesitueerd was in een open wereld. Spelers die dat begrepen, vermaakten zich uitstekend, maar net zoveel gamers konden hun teleurstelling niet verhullen. Mafia 3 lijkt wat dat betreft een brug te willen slaan tussen de twee franchises. Althans, dat gevoel kregen we bij het zien van de allereerste gameplaybeelden.

We konden geen vragen aan ontwikkelaars stellen en moesten het doen met de live gameplaydemo en begeleidende uitleg van ontwikkelaar Hangar 13, maar onze conclusie dat Mafia 3 het sterke verhalende aspect van de vorige delen en meer keuzevrijheid gaat combineren, komt niet uit de lucht vallen. 

Wraak

De game draait om Lincoln Clay, ooit een weeskind en in de game net terug van de Vietnam-oorlog. Als weeskind betekent familie (of het gebrek daaraan) veel voor Lincoln, dus wanneer hij verwelkomd wordt door de zwarte maffia in New Orleans, grijpt hij die kans met beide handen aan. De Italiaanse maffia maakt echter een bruut einde aan het goede leven van Lincoln wanneer ze hun concurrentie hardhandig afslachten. Lincoln zint op wraakt en roept de hulp in van andere criminelen die hij als zijn nieuwe familie beschouwt om wederom oorlog te voeren; ditmaal tegen de Italiaanse maffia.

Mafia 3 speelt zich af in New Orleans in 1968 en de sfeer van dat tijdperk en die stad sijpelt uit alle hoeken en gaten van de game. Wanneer we Lincoln ’s nachts rond zien lopen door de straten, komt er van alle kanten typerende muziek uit de verschillende café’s en jazzclubs die de stad rijk is. Louche figuren en straathoeren passeren ons terwijl de details van elk klein element, van de felle lichten van de barnamen tot het weggegooid papier dat voorbij waait, ons direct opvallen. De Mafia-games zijn altijd al grafische hoogvliegers en sfeervolle aangelegenheden geweest en het derde deel lijkt deze trend zonder moeite voort te zetten.

Een hels ritje

In de gameplaydemo die live voor onze ogen gespeeld werd, zoekt Lincoln naar een drugshol dat verstopt schijnt te zijn onder de vloer van een jazzclub met hoog aanzien. Je moet regelmatig locaties die onder controle zijn van andere criminelen bezoeken en proberen te veroveren. Lukt dat, dan wordt die locatie van jou. Je leert over deze locaties door mensen te ondervragen, als het moet hardhandig, of goed je ogen en oren open te houden. Bijvoorbeeld door rond te sluipen op een begraafplaats, waar veel drugsdealers rondhangen, en een dealer vervolgens mee te sleuren in je auto en hem goed bang te maken met een hels ritje. Al snel kom je achter de locatie van de jazzclub.

Onderweg naar de club stuit je nog op een akkefietje tussen een collegacrimineel en de politie, maar omdat je op dat moment geen aandacht van de juten kunt gebruiken, kun je er voor kiezen de situatie te laten voor wat het is. Er lijkt in ieder geval constant wat op straat te gebeuren, wat natuurlijk een stapje verwijderd is van het toch wel erg lineaire Mafia 2.

Kies je route

Het drugshol onder de jazzclub betreden kan op verschillende manieren. Je kunt je hardhandig langs de bewakers voor de trap naar beneden knokken, maar dan weet meteen heel het pand dat je huis komt houden en sturen ze alleen maar meer schietvoer op je af. Een andere mogelijkheid is de buurt verkennen, omdat er vaak nog andere manieren zijn om op de juiste locatie te komen. Een kanaal ergens in de stad bijvoorbeeld, waar je met een bootje over kunt varen, of, in het geval van de live demo, via een kelderluik ergens achter het café.

Eenmaal in het drugshol proeven we van een compleet andere sfeer. Hier zitten allerlei types, van louche personages tot vrije levensgenieters, te ontspannen en hun drugsroes uit te chillen, terwijl de Italiaanse maffia een oogje in het zeil houdt. Middenin de ondergrondse zaal staat een wannabe James Morrison een trippy lied uit te kermen. Al snel schiet Lincoln alle kanten op, waardoor de eerst zo rustige menigte snel naar boven rent en de maffia het vuur op hem opent. Na een hoop vuur- en vuistgevechten, waarbij we een aantal keiharde finishing moves aanschouwen, wordt de leider van de bende vermoord en is de jazzclub, inclusief drugshol daaronder, van Lincoln.

Wie snel naar de top rijst, maakt veel vijanden

Daar komt een nieuw aspect van de game bij kijken. Lincoln zelf heeft namelijk helemaal geen tijd om een jazzclub te runnen. Zijn ‘familie’, criminele vrienden die je goed lijkt te leren kennen tijdens de game, kan hij echter wel inschakelen. Je kiest zelf welke partner je op een klus zet en vermoedelijk heeft dat zelfs invloed op hoe de toko gerund wordt. Je kunt je partners echter ook voor andere zaken bellen, bijvoorbeeld om versterking tijdens shoot-outs in te schakelen, wapens en munitie te kopen of zelfs de politie om te  kopen. En, ook niet onbelangrijk voor de echte Mafia-fans, één van die ‘familieleden’ die Lincoln kan oproepen is Vito uit de tweede game. Hoe dat precies verband houdt met het verhaal en hoe dat gaat aflopen moet nog blijken.

Vijanden maken

De demo eindigt met iets wat eerder op een dreigement lijkt: wie snel naar de top rijst, maakt ook veel vijanden. Je kunt dus zomaar over straat rijden en opeens door een rivaliserende familie vanuit alle kanten worden aangevallen. Vooral achtervolgingen met de auto zijn spectaculair, niet in de laatste plaats omdat je constant kijk hebt op je achteruitkijkspiegel, waarin je bijvoorbeeld je achtervolger in een zee van vlammen ten onder ziet gaan.

Een nog altijd verhalende game met meer keuzevrijheid dus, iets waar de meeste Mafia-fans al jaren om vragen. Gecombineerd met de sublieme sfeer (rondkaren door New Orleans met Paint it Black of Fortunate Child op de radio maakt van elke rit door de toch al prachtig vormgegeven straten een ware reis door de tijd) en de wetenschap dat de voorgaande delen gameplaytechnisch al prima in elkaar staken, moet het wel heel gek lopen wil dit nog misgaan. Mafia 3 verschijnt in 2016 voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe sci-fi-game van Paradox gelekt Off-screen gameplay van Dark Souls 3 uitgekomen
26

Reacties op: Mafia 3

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Mr. Harrow

  • 6 augustus 2015 09:33
  Klinkt goed en ziet er ook goed uit. Ben benieuwd naar het hoe en waarom je Vito kent en in kunt schakelen. Ook waarom Vito het blijkbaar ook opneemt tegen de Italiaanse maffia, terwijl hij daar toch zelf vandaan komt. Misschien toch iets van wraak willen nemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • worms_master

  • 6 augustus 2015 09:48
  Echt jammer dit, dit is geen Mafia meer..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • garciagarcia

  • 6 augustus 2015 10:29
  Want?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 6 augustus 2015 11:05
  Speel mafia 1, dan begrijp je het.
  Mafia 1 was het verhaal en de sfeer ALLES.
  De actie was minder indrukwekkend, maar het verhaal compenseerde dat ruim.(sfeer gothfather films)
  Met M2 en M3 lijken ze meer de spectakelkant op te gaan. Leuke game, maar geen mafia…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • garciagarcia

  • 6 augustus 2015 12:05
  Mafia 1 gespeeld, maar Mafia 2 is ook gewoon een sterke game.

  We hebben hier gewoon teveel papegaaien die elkaar en de gamejournalisten na zitten te praten. Ik blijf gewoon mijn eigen mening en visie verkondigen en stap niet zo snel op een hypetrain. Maar deze game wordt gewoon episch, durf ik m'n hand voor in het vuur te steken. Net als FIFA 16, DS3 en The Division gewoon toppers gaan worden ondanks alle kritiek die nu al de ronde gaat…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • haastnooit

  • 6 augustus 2015 12:48
  En jij kent het volledige verhaal van Mafia 3 al om dat te kunnen beoordelen, knap.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • XtraLinkUK

  • 6 augustus 2015 21:11
  My goodness! Godfather met CH?! HOW DARE YOU! Lol!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Apetjoek

  • 6 augustus 2015 10:10
  Ziet er uit als een over the top arcade game. Elke auto vliegt over de kop en ontploft. En de stad ziet er levenloos uit. Kan zich niet meten met GTA V en loopt dus al een jaartje of twee achter. Next!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • garciagarcia

  • 6 augustus 2015 10:28
  Lekker voorbarig…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr. Harrow

  • 6 augustus 2015 13:29
  Waarom moet Mafia zich meten met gta? Zijn 2 verschillende games met allebei een goede sfeer, maar wel anders. Ik denk dat Mafia 3 zichzelf wel gaat bewijzen. Bij de vorige delen zat de sfeer wel goed. Ben niet bang dat ze dat nu niet kunnen. Ik ga het spel zeker een kans geven, ook al is het voor mij ook niet wat ik verwachtte. Ik dacht een ander tijdvak, vervolg op deel 2 en zo kan ik nog wel even door gaan. Wat ze nu laten zien is verrassend, maar daarom niet gelijk slecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • VVG-Gamer

  • 6 augustus 2015 14:53
  Nou ik denk dat dit spel wel even wat hoger komt te liggen dan GTA V.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • garciagarcia

  • 6 augustus 2015 10:31
  Zullen we eerst wachten tot de game in de schappen ligt mensen en dan pas oordelen?
  De game komt pas uit in 2016 en de ontwikkelaars zullen er alles aan doen om dit de beste Mafia game ooit te maken.

  Van wat ik gezien heb tot nu toe ben ik er positief en verwacht een klapper van een game! Open wereld waarin meer mogelijk is en met de echte Mafia stijl en humor in de game verwerkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • worms_master

  • 6 augustus 2015 10:55
  Niks te voorbarig, ontploffende auto's overal en andere actiefilm elementen passen gewoon niet bij Mafia. Als Mafia 1 fan trekt dit mij in ieder geval totaal niet. Sfeer ziet er vet uit hoor, daar niet van. Maar haalt het niet bij Mafia 1, en de gameplay ziet er naar uit dat ook niet te evenaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 6 augustus 2015 10:55
  Het is een open wereld maar een sandbox game zal het NOOIT worden…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 6 augustus 2015 11:09
  Super vet dat Vito terug komt, ben benieuwd of Joe ook terug komt of dat hij het hoekje om is en Vito daar wraak op wilt nemen, veel zin in dus laat maar komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 6 augustus 2015 11:37
  Alleen al bij de trailer en gameplay video heb ik meer het gevoel van mafia 1 dan van mafia 2. En mafia 2 was goed maar miste de sfeer van mafia 1. En die sfeer van mafia 1 zie ik in mafia 3 weer terug.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Slagroomtaart

  • 6 augustus 2015 12:00
  Het zal denk ik ook wel goed komen. Zij zullen de kritiek op mafia 2 toch wel ter harte nemen? Het zal idd moeilijk worden om net zo'n goed verhaal te maken als in mafia 1, maar na de beelden heb ik er wel vertouwen in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr. Harrow

  • 6 augustus 2015 13:19
  Denk idd dat het wel goed komt. Het is moeilijk om mafia 1 te overtreffen, maar dat hoeft toch ook niet? Ze maken gewoon een nieuwe game. Wie hetzelfde wil als deel 1 moet gewoon deel 1 nog een keer spelen. Wie weet maken ze nog wel een remaster. Is wel in tegenwoordig (en ik zou hem zo aanschaffen).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • VVG-Gamer

  • 6 augustus 2015 15:02
  Als ik dit spel ga kopen dan is het alleen al omdat die free roam heeft, en verder maakt het me allemaal niet zoveel uit.

  Misschien komt The Godfather 3 ook nog wel is, want dat waren ook wel leuke free roam games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • razzie

  • 6 augustus 2015 15:22
  Vooral The Godfather II was leuk door de hoeveelheid customisation van jezelf en mafiacrew. Je had wat om naar toe te werken ondanks de gameplay en graphics nergens op sloegen. Bijna een complete tegenstelling van de min- en pluspunten van Mafia.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.