Met zes miljoen verkochte exemplaren is GTA3 verreweg de best verkochte PlayStation2 game van vorig jaar. Het is dan ook niet meer dan logisch dat Rockstar met een vervolg komt. Deze draagt niet de originele naam GTA4, maar moet het doen met de toevoeging Vice City. Dit is dan ook de naam van de stad waar het geheel zich afspeelt. GTA Vice City is geen uitbreiding, maar een op zichzelf staande game. De hoofdrolspeler, wederom Tommy Vercetti, alleen nu met een naam en een stem, leeft in Liberty City tussen de veiligheidsmensen. Maar dat beviel Tommy niet en dus wilde hij weer de straten op. Sonny Forelli, de oude baas van Tommy, kwam op het slimme idee om hem naar Vice City te sturen, waar hij zich nog redelijk veilig kan vertonen. Het begint slecht voor Tommy, hij wordt namelijk opgelicht en verliest al zijn geld en spullen in Vice City. Aangezien Sonny hier de eigenaar van was wil deze zijn prullaria terug. Daarvoor moet wel weer gestreden worden tegen (corrupte) politie, een Cubaanse bende en een motorbende. Vice City

Kenmerkend voor GTA3 is natuurlijk de vrijheid die Liberty City bood. Ook Vice City biedt deze enorme vrijheid en meer. De stad is maar liefst twee keer zo groot.

Alle onderdelen van de stad zijn direct vanaf het begin bereikbaar. Daarnaast zijn een hoop gebouwen ook nog van binnen te bezichtigen, hier spelen de missies zich dan ook regelmatig af. Denk daarbij aan casino's, hotels, discotheken etcetera. Deze zijn allemaal gedetailleerd ingericht zodat het ook nog wat toevoegt aan het geheel.

Alles is overgoten met een jaren 80 sausje. De kleding, gebouwen, voertuigen, kapsels, muziek en dergelijke zijn allemaal hopeloos verouderd. In de eerste screenshots is de Miami Vice sfeer dan ook goed te bespeuren. Centraal in VC staat glamour, macht en corruptie. Ook mobiliteit speelt nog steeds een belangrijke rol. Waar GTA3 50 verschillende voertuigen bevatte doet VC er nog een schepje bovenop. Maar liefst 120 verschillende voertuigen moeten het straatbeeld gaan vervuilen. Onder deze voer- en vaartuigen vallen nu ook motoren, golfwagentjes, helikopters en een aantal nieuwe boten (waaronder een Jetski). De helikopter moet je de mogelijkheid geven de hele stad over te vliegen zonder de beperkingen van een 'Dodo'. Het schademodel van deze voertuigen is ook weer uitstekend uitgewerkt. Het is daarnaast mogelijk om de banden van wagens lek te schieten. Hierdoor zal de besturing een stuk lastiger worden. Uiteraard kunnen jouw tegenstanders dit trucje ook gebruiken. De 'physics' engine voor de boten is in VC compleet omgegooid. De besturing hiervan zal op een realistischere manier geschieden volgens Rockstar.

Rellen

Het combat systeem is drastisch omgegooid. Er zijn maar liefst veertig wapens beschikbaar, tegenover de vijftien die GTA3 er bood. De auto-aim optie bestaat uiteraard nog steeds, maar de camera draait nu niet meer mee met het wapen zodat het overzicht bewaard blijft. De nieuwe first person camera zal hier ook aan meehelpen. De auto-aim richt nu niet op degene die toevallig het dichtst bij loopt, maar op degene die belangrijk is voor de missie of simpelweg de meeste wapens draagt. Een andere feature is de aangepaste crosshair. Deze laat nu de hele 'spray radius' van de kogels zien en zal met behulp van kleuren aangeven hoe gevaarlijk een tegenstander is.