Preview
fifa 20

Fifa 20 zet vooral in op meer controle

En blijf heel het jaar geboeid door FUT

Geschreven door Lars Cornelis op
Misschien wel de meest opvallende vernieuwing in Fifa 20 is uitsluitend bedoeld voor ons kleine kikkerlandje. Sierd de Vos en Jeroen Grueter vervangen eindelijk Evert ten Napel en Youri Mulder, wiens eerste zinnetjes werden opgenomen toen voetbal nog enkel in zwartwit te zien was. We zouden daardoor haast vergeten dat EA nog veel meer in petto heeft voor Fifa 20.

Bij EA maken we alvast kennis met Fifa 20. Na tientallen potjes zelf gespeeld te hebben kunnen we niet anders dan concluderen dat EA heel goed naar concurrent PES heeft gekeken. ‘Controle’ lijkt het grote hangijzer te zijn als we het hebben over het traditionele veldspel. Zowel aan de bal als zonder de bal is snel merkbaar dat onze bedoelingen bij het indrukken van de knoppen veel nauwkeuriger worden vertaald naar wat we op het scherm zien. Dat is een knap samenspel tussen allerlei verschillende factoren.

fifa 20

De juiste animatie op het juiste moment

Zo wordt onder de motorkap sneller berekend welke animatie er nodig is, bijvoorbeeld om een bal logisch aan te nemen. Dat is niet alleen cosmetisch belangrijk, het zorgt er ook voor dat je de bal sneller weer door kan tikken en je dus makkelijker die briljante actie die je in je hoofd had, uit kan voeren. Die soepelere animaties zorgen ook voor een realistischer, maar vooral rustiger ogend spelverloop. Spelers ‘twitchen’ niet als een malle wanneer er door een klutsbal even een paar keer overgeschakeld moet worden tussen standje ‘aanvallen’ en ‘verdedigen’. Dat zorgt ook weer voor een betere veldbezetting; spelers blijven gewoon op hun positie.

Daardoor ontstaat ook meer ruimte op het veld, wat belangrijk is om de verbeterde controle aan de bal goed uit de verf te laten komen. In de versie van Fifa 20 die wij speelden, kwam dit misschien wel iets té goed uit de verf. Door met een lichtvoetige speler zijwaarts te dribbelen, is het net iets te eenvoudig om een grote, minder wendbare verdediger het bos in te sturen. Een schijnbeweging is vaak niet eens meer nodig, een goed getimede versnelling lijkt genoeg. EA geeft ook toe dat snelheid in Fifa 20 (opnieuw) belangrijker is geworden. Of onze verdedigingsvaardigheden gewoon knudde zijn, of dat dit dribbelen nog niet helemaal gebalanceerd is, laten we op dit moment even wijselijk in het midden.

Hoewel de (tegen)goals net iets te veelvuldig vallen, lijkt Fifa 20 er wel een stap op vooruit te gaan. Een veelgehoord kritiekpunt bij Fifa is dat het allemaal soms net te gestuurd aanvoelt en dat alle doelpunten op elkaar lijken. Of EA dat nu echt van zich af weet te schudden valt nog te bezien, maar met dit soort aanpassingen zit de ontwikkelaar in ieder geval op de goede weg.

Fifa 20 Set Up Touch

Fifa Ultimate Team

Ook Fifa Ultimate Team krijgen we te zien, maar spelen is er wat FUT betreft nog niet bij. EA vertelt hoe zij enerzijds spelers weer het hele seizoen geboeid willen houden, en anderzijds de modus leuker en toegankelijker willen maken voor nog meer spelers.

Met nog meer personalisatieopties en uitdagingen hoopt EA zelfs de meest fanatieke FUT-fans weer aan zich te binden komend voetbalseizoen. Zo kun je nu ook de aankleding van het stadion van jouw team aanpassen, met vlaggen op het veld en spandoeken op de tribunes. Zelfs grote spandoeken achter de doelen zijn aan te passen. Met realistische clublogo’s, maar er zijn ook wat meer extravagante opties zoals een dabbende eenhoorn, mocht je daar van houden.

Season Objectives en Milestones moeten bovendien spelers gaandeweg de jaargang bezig houden met extra opdrachten, naast simpelweg meer goals scoren dan je tegenstander. Season Objectives zijn vergelijkbaar met wat we tegenwoordig in meer online games zien. Het zijn opdrachten die maar tijdelijk beschikbaar zijn en daarna verdwijnen. Voltooi je meerdere opdrachten binnen een seizoen (let op, daarmee wordt in dit geval een tijdsspanne van 6 tot 8 weken bedoeld, geen voetbalseizoen), dan krijg je weer toffere beloningen.

FUT

Daar tegenover staan een aantal aanpassingen om FUT juist toegankelijker te maken voor nieuwkomers. Om bijvoorbeeld minder prestatiedruk op spelers te leggen, zijn er in Fifa 20 FUT Friendlies, waarin je wel met jouw ultieme team speelt, maar zonder rankings en consequenties. Ook House Rules zijn nu speelbaar met je FUT-team, en EA voegt een paar nieuwe House Rules toe. Zo krijg je bij Swaps ineens spelers van je tegenstander in je team. Max Chemistry stelt je eindelijk in staat écht je droomteam samen te stellen, want spelers hebben in die House Rule-modus ongeacht nationaliteit en club maximale chemie.

EA belooft behalve deze aanpassingen aan de gameplay en aan FUT nog meer nieuws, maar brengt daarover pas in een later stadium informatie naar buiten. Met Volta voegt EA bijvoorbeeld straatvoetbal toe aan Fifa 20, en er staan ook nieuwe features in onder andere de carrièremodus op de planning. Daarover later dus ongetwijfeld meer, maar de hierboven genoemde vernieuwingen klinken in ieder geval alvast aangenaam in de oren. Beter dan het commentaar dan Evert ten Napel, tenminste.

Fifa 20 is vanaf 27 september verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De Switch krijgt op die dag een Legacy-editie.

Dit artikel delen:

Lees meer

E. Honda, Lucia en Poison komen naar Street Fighter 5 Downwell, Slay the Spire en meer naar Xbox Game Pass
3

Reacties op: Fifa 20 zet vooral in op meer controle

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  garciagarcia

  • 1 augustus 2019 12:44
  Als ze stoppen met contracten en fitness kaarten, dan kunnen ze pas veel mensen aan zich binden! Als men er geen geld in wilt stoppen, dan ben je de eerste week alleen maar bezig met het aanschaffen van fitnesskaarten en contracten en blijft er telkens maar een klein deel over om je team te versterken.

  Stop daar gewoon mee EA. Als ik een speler koop moet die van mij zijn. Dan moet ik daar geen contracten op hoeven te activeren en niet om de twee wedstrijden een fitnesskaartje te geven. Dat is echt puur en alleen zodat men pakjes blijft verkopen…

  Dat vind ik persoonlijk echt het grootste minpunt aan FUT.

  Dit jaar ga ik aan het begin van FIFA 20 ongeveer EUR 100,- uitgeven om m'n team bij elkaar te krijgen en genoeg van alle kaarten in mijn club te hebben. Daarna ga ik echt proberen er geen geld meer aan uit te geven en gewoon alles te betalen met ingame coins. In het begin speel ik wss elke week wel WL en krijg je ook geld voor Rivals, dus dat loopt wel hard op op een gegeven moment. In Fifa 19 ben ik gestopt met tellen, maar ik heb er denk ik wel meer dan EUR 500,- ingestoken. Ik ben hier ABSOLUUT niet trots op en vind het achteraf eigenlijk wel triest, ongeacht dat ik Fifa 19 het meest heb gespeeld het afgelopen jaar en er ook echt plezier aan beleef. Ik heb op dit moment niet eens een heel ziek team, geen enkele icon en geen enkele topspeler (echt ziek slechte packluck heb ik).

  Ook stop ik met die SBC's. Ik heb er in FIFA 19 zoveel gedaan, ook voor spelers die niet eens in mijn team pasten. Gewoon puur om die speler te kunnen hebben. Gelukkig heb ik al deze spelers in kunnen ruilen in de TOTS SBC die nu online staat. Hier heb ik TOTS VVD, TOTS CAVANI en TOTS ALISSON uit gekregen. Dat was dan wel weer netjes.

  Oooh ja, ik ben echt heel benieuwd naar VOLTA!

  Voor de mensen die benieuwd zijn naar mijn team:
  Alisson 95
  Lala 88 - Kimpembe 92 - VVD 96 - Mendy 92
  Thiago Mendes 92 - Aouar 91 - Guendouzi 87
  Pepe 90 - Cavani 92 - Neymar 92

  Bank:
  Mbappe 88
  de Ligt 92
  Frenkie 95
  Reus 93
  Promes 91
  Bamba 91
  Jovic 88

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  cowzers

  • 1 augustus 2019 20:25
  @garciagarcia als je 2 teams maakt.. en je speelt om en om.. en je zet de ene team op de bank van de andere en andersom. Ben je binnen 2 weken van je probleem af.. hoef je nooit meer een fitness kaart te kopen waardoor er steeds genoeg contracten overblijven. Je hoeft dus geen van beiden meer te kopen daarna.

  Hoorde overigens dat Volta alleen voor xone en ps4 uitkomt. Zou echt lelijk zijn… wilde futsal doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • soccerroos

  • 2 augustus 2019 10:04
  Ben benieuwd naar carrière mode, maar verwacht er niet veel van. Is ook nog niets bekend volgens mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.