Preview
fifa 20, volta

Fifa 20 Volta wordt op zijn minst een prima afwisseling

En misschien wel een extra carrièremodus

Geschreven door Lars Cornelis op
Fifa 20 heeft natuurlijk de standaard dosis nieuwigheden op het veld en in modi als Fifa Ultimate Team, wat we al eerder in een preview uiteen zette. Een compleet nieuwe modus hebben we inmiddels ook aan de tand mogen voelen: Volta.

Het is makkelijk om Volta af te serveren als een nieuwe editie van Fifa Street. Volta is meer dan dat. Het is letterlijk Fifa op straat, en dat is even wat anders dan de over de top straatvoetbalgames uit het PlayStation 2-tijdperk. Juist door een integraal onderdeel van Fifa 20 te zijn, pakt EA met Volta de grootste minpunten uit de Fifa Street-games aan, de realistischere Fifa Street uit 2012 incluis.

fifa 20, volta

Fifa op straat

Omdat Volta gewoon op dezelfde fundamenten is gebouwd als het veldvoetbal in Fifa 20, oogt en voelt Volta heel herkenbaar. Dat is in dit geval positief, want het maakt de instapdrempel praktisch non-existent. De manier waarop de bal zich gedraagt, de animaties van spelers en ook de knoppencombinaties om trucjes uit je broekspijp te schudden zijn precies zoals je ze kent van het gewone spel. Dan begrijp je meteen waarom EA uitgerekend dit jaar extra aandacht heeft besteed aan de manier waarop de leren knikker stuitert en het nauwkeuriger dribbelen in kleine ruimtes.

Toch is Volta niet helemaal ‘Fifa op straat’. In een kleine voetbalkooi of zelfs in een gymzaal (inclusief kenmerkende piepende geluiden van je gympen!) pass je de bal natuurlijk niet over lange afstanden, tikken keepers geen ballen uit de kruising en haalt niemand het in zijn hoofd om een sliding tackle in te zetten. Toch heeft EA ondanks die aanpassingen knap de juiste balans gevonden, waardoor we letterlijk geen seconde hoeven te wennen aan Volta.

Dat heeft als nadeel dat we na een aantal potjes het ook wel weer eventjes gezien hebben. Hoewel de veldjes verschillende groottes hebben en je de ene keer met drie spelers speelt en de andere keer met wel vijf spelers, zijn de tactische mogelijkheden gevoelsmatig maar beperkt in zo’n kleine ruimte, waardoor Volta wat snel in herhaling dreigt te vallen. Goed, je kunt als je je tegenstander écht hebt vernederd de bal over de doellijn aaien met je hoofd terwijl je op je buik ligt, maar dat is na drie keer ook wel genoeg.

fifa volta

The Journey ontmoet FUT

Toch serveren we Volta daardoor niet gelijk af, want zelfs in het slechtste geval is het een hele leuke variatie om met vrienden te spelen. Als het aan EA ligt wordt het echter meer dan dat. Voorzichtig doopt een medewerker van EA het tot de opvolger van The Journey. Die verhaalmodus was bedoeld als drieluik en kwam zodoende in Fifa 19 tot een eind. De verhaalmodus van Volta moet dat gat opvullen.

Een opvallend verschil ten opzichte van The Journey – los van dat je niet op het veld maar op straat voetbalt – is het feit dat je zelf een speler kan maken. Ook een vrouwelijke speler behoort tot de mogelijkheden, want op straat speelt iedereen met elkaar. Spelers zijn tot in detail aan te passen, met verschillende kleding, haarstijlen en tattoos, die je koopt met Volta Coins. Die lijken als microtransactie aangeboden te worden, maar zijn in ieder geval ook ‘gewoon’ in-game te verdienen.

Vervolgens reis je de wereld over en bouw je gaandeweg aan jouw straatvoetbalequipe. Daarbij speelt Volta leentjebuur bij Fifa Ultimate Team, want Chemistry is in een uitgeklede variant daarbij aanwezig. Hoe uitgekleed precies, is ons nog niet duidelijk. Omdat je in de verhaalmodus van Volta niet met echte voetballers speelt, spelen competitie en nationaliteit in ieder geval geen rol.

Van Lionel Messi tot Ferdy Druijf

Dat betekent overigens niet dat je niet met echte spelers kan straatvoetballen. In tegendeel, in de gewone kick off-modus van Volta zijn álle spelers uit Fifa 20 speelbaar. Of je nu met de sterren van Liverpool en Juventus wilt spelen, met Ajax en PSV, of gewoon met Fortuna Sittard; het kan.

Volta lijkt daarmee dan ook op zijn minst de ideale afwisseling te worden op gewoon veldvoetbal, die je vooral tijdens Fifa-avondjes met vrienden opstart. Met een beetje geluk wordt het meer en is Fifa 20 een interessante carrièremodus rijker.

Fifa 20 is vanaf 27 september verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. De Switch krijgt op die dag een Legacy-editie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Call of Duty: Modern Warfare krijgt vermoedelijk battle royale-modus Vr-ondersteuning voor pc-versie DiRT Rally 2.0 vanaf vandaag beschikbaar
3

Reacties op: Fifa 20 Volta wordt op zijn minst een prima afwisseling

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Ghost

  • 8 augustus 2019 16:06
  Nu nog FIFA strand- en voetvolleybal integreren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 8 augustus 2019 17:37
  'Het is makkelijk om Volta af te serveren als een nieuwe editie van Fifa Street' ??
  Al was het alleen Fifa Street had ik hem waarschijnlijk juist wel gekocht :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fifa

  • 9 augustus 2019 17:19
  Ik dacht dat EA de rechten op Juventus is verloren,en dat die naar Pro Evolution Soccer zijn gegaan? https://gamer.nl/artikelen/nieuws/voetbalclub-juventus-exclusief-in-efootball-pes-2020/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.