Preview
F1 2019

F1 2019 wil de grootste van de snelsten worden

Hoe Codemasters de officiële Formule 1-game opvallend veel uitbreidt

Geschreven door Joe van Burik op
De officiële Formule 1-gamelicentie is precies tien jaar in handen van Codemasters. Reden genoeg voor iets speciaals voor F1 2019: niet alleen in de vorm van speciale uitgaves, maar ook een boel nieuwe features. De belangrijkste daarvan mochten we alvast proberen.

Toen F1 2010 uitkwam op de Xbox 360 en PlayStation 3, vroegen velen zich af hoelang Codemasters verantwoordelijk zou mogen zijn voor die gamevertaling. Zeker nadat de rechtstreekse opvolgers in de jaren daarna keer op keer geplaagd werden door tal van probleempjes – met de dramatische 2014-editie als dieptepunt. Ook de ontwikkelaar annex uitgever zelf verkeerde in die periode in zwaar weer. Gelukkig werd een jaar later het keerpunt bereikt: de eerste F1-game voor de PlayStation 4 en Xbox One miste weliswaar wat spannende features, maar was bovenal leuk om te spelen en stak technisch goed genoeg in elkaar.

Bijna vijf jaar later wordt nog steeds voortgeborduurd op dezelfde opzet, als kun je Codemasters met F1 2019 bepaald niet meer beschuldigen van een gebrek aan input. Het ontwikkelingsteam is recentelijk met één derde uitgebreid en volgens Codemasters is deze game eigenlijk al sinds medio 2017 in de maak. Alle registers zijn (en worden nog) opengetrokken om spelers te trakteren op nieuwe mogelijkheden om van de allerhoogste autosportklasse ter wereld te genieten.

F1 2019

Formule 1 en Formule 2

De meest prominente daarvan is, ietwat gek genoeg, de optie om één treetje lager op de autosportladder te gaan door achter het virtuele stuur van Formule 2-auto’s te kruipen. De bolides (die afgezien van de afstelling allemaal gelijk aan elkaar zijn) in deze klasse zijn een stukje minder snel en daarmee ook toegankelijker om te besturen, zo merken we tijdens het spelen van de previewversie van F1 2019. Let wel: in eerste instantie kun je alleen meestrijden in de F2 volgens de teams- en rijdersverdeling van 2018 – na de release wordt de 2019-content toegevoegd.

Dat sluit echter wel mooi aan bij de weg die huidige F1-coureurs George Russell, Lando Norris en Alexander Albon hebben bewandeld. Dit Britse trio deed immers vorig jaar nog mee in de voorportaalklasse, wat Codemasters voor iedereen wil vertalen naar de carrièrestand van F1 2019 – al verwachten we dat je in de uiteindelijke game ook direct in een F1-bolide kunt stappen voor je virtuele carrière. In elk geval kun je middels de nieuwe wijze van progressie rivaliteiten ontplooien met meerdere rijders en zelfs met ze mee promoveren naar de Formule 1, zodat je daarin de wiel-aan-wiel-gevechten met pocherige opponenten kunt voortzetten.

F1 2019

Ontwerp je eigen auto

Over die Formule 1 zelf kunnen we na het spelen van deze previewversie relatief summier zijn: uiteraard is de actuele rijdersbezetting vastgelegd, de circuitkalender is vrijwel gelijk aan die van vorig jaar en het rijgedrag lijkt op wat finetuning na weinig veranderd. Groter nieuws is er op het gebied van aanpassingen naar persoonlijke voorkeur. Dankzij de toevoeging van een ‘standaard’ 2019-auto kun je zelf een kleurstelling met sponsorlogo’s aanbrengen, wat vooral voor de onlineracerij (waartoe nu ook wekelijkse uitdagingen behoren) een wereld van verschil in persoonlijke zichtbaarheid kan maken. Daarnaast is er compatibiliteit met de officiële F1 Esports Series, waarvoor spelers zich in F1 2019 wederom kunnen pogen te kwalificeren.

Met een likje verf op het gebied van belichting (wat vooral bij avondraces resulteert in flink mooiere graphics) en de interface (die nu meer in lijn is met de huisstijl van de Formule 1) lijkt F1 2019 voor nu in elk geval alles in huis te halen om helemaal relevant te zijn voor F1-liefhebbers. Dat de release voor het eerst in jaren niet in augustus of september, maar al eind juni plaatsvindt, maakt het echter boeiend om te zien of Codemasters de game voldoende raffinement kan meegeven. Juist zo kan de associatie met de magere eerste jaren van Codemasters F1-spellenreeks gepasseerd worden.

F1 2019 lanceert op 28 juni voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Originele Star Wars Battlefront nu beschikbaar op Steam 'Het kost minstens 30 uur om Borderlands 3 uit te spelen'
6

Reacties op: F1 2019 wil de grootste van de snelsten worden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Floks

  • 3 mei 2019 16:46
  Helaas nog geen VR, twijfel tussen de ps4 en pc versie..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • EdwinVP

  • 3 mei 2019 16:57
  @Floks VR…day zou cool zijn, vooral bij de start… Of een crash, of gewoon ff opzij kijken wanneer je Lewis inhaalt, hoe cool is dat! Dan ben ik meteen om.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 3 mei 2019 19:03
  @EdwinVP Ik had een ps4 gekocht voor spiderman (Had al een pc met 3 schermen en een xbox one) toen kwam ace combat 7 uit met VR. Dus een VR gekocht, kreeg daar een racegame bij, dus een stuurtje besteld. Vandaag een playseat gekocht, om mijn race game te kunnen spelen in VR en met stuur…..

  Hobby's zijn duur!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Footy

  • 3 mei 2019 21:39
  Zin aan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Kuyichi

  • 4 mei 2019 11:28
  @Footy zin IN! Waar komt dat achterlijk zin AAN toch vandaan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 4 mei 2019 19:34
  @Kuyichi Dat is noordelijk. Een Frisisme, zelfs.
  "Earne nocht oan hawwe".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.