Codemasters gaf flink wat geld uit om de Formule 1-licentie te mogen gebruiken. Het was daarom een verrassing dat ze het afgelopen jaar met een Formule 1-game voor enkel de PSP en de Nintendo Wii op de proppen kwamen. Dit bleek echter een voorproefje. In september wordt het racespektakel namelijk voortgezet op de Xbox 360, PlayStation 3 en PC. Hoewel onze speelsessie niet enorm lang was, durven we nu alvast te stellen dat Formule 1 2010 de raceklasse absoluut eer aandoet. Wat F1 2010 zo bijzonder maakt, is het oog voor detail. In andere Formule 1-spellen draaide het eigenlijk volledig om het racen zelf. Zo hoort dat ook, zou je denken, maar wanneer je F1 2010 gespeeld hebt, merk je pas dat de sport zoveel meer is dan enkel het racen.

Dimensie

Codemasters probeert namelijk de totale Formule 1-ervaring over te brengen. Het spel beperkt zich dus niet tot races en trainingen, je moet je ook bezighouden met ‘randzaken’ als interviews en je werkcontract. Hoe dit precies werkt en hoeveel vrijheid je hebt in het maken van keuzes, kwam tijdens onze speelsessie nauwelijks naar voren. Maar een designer van het spel gaf wel uitdrukkelijk aan dat het racen slechts een deel is van de totale ervaring en dat F1 2010 een nieuwe dimensie aan het racegenre probeert toe te voegen. Op dit vlak zou F1 2010 nog wel eens grensverleggend kunnen zijn.

Alleen is het op een gamebeurs uiteraard lastig om je hier daadwerkelijk in te verdiepen en we besloten al snel om zelf in een racebolide te stappen. Een goede keuze, zo blijkt. Qua race-ervaring kan F1 2010 zich bij de top van het genre scharen. Met name de wegligging maakte indruk. Wanneer je het voertuig tot het uiterste pusht, kan het wel eens voorkomen dat je (deels) naast de baan belandt. De manier waarop het spel hiermee omgaat, is erg indrukwekkend.

Stoer als we zijn, probeerden ook wij te laten zien dat gewaagd racen resultaat oplevert. Dat gaat natuurlijk niet lang goed en voor we het doorhadden vlogen we over de curbstones en belandden twee banden in het grasveld. Uit pure hoogmoed gaven we wat extra gas en verloren we uiteraard de totale controle over de wagen. Een botsing bleef ons gelukkig gespaard, dus we konden onze rit gelukkig voortzetten.

Controle

Dat je de controle over je voertuig verliest als je naast de baan terechtkomt, is op zich niet zo speciaal in een Formule 1-spel. Dit type spellen focust zich meestal op een wat realistischere race-ervaring en dit effect is dus eigenlijk ingebakken in het genre. Maar F1 2010 gaat nog een stapje verder. Het gras en grind heeft daadwerkelijk gevolgen voor de wegligging. Dit was natuurlijk ook het geval in andere Formule 1-spellen, maar nooit zo goed uitgewerkt. Vaak kwam het erop neer dat je wagen dan gelijk onbestuurbaar wordt of juist dat je na een bochtje of twee het grind alweer van je banden geschud hebt. In F1 2010 zijn de gevolgen vaak ronden lang merkbaar, maar dan wel op een geloofwaardige manier. Juist de subtiele dingen zorgen ervoor dat ‘ie net wat anders reageert. Je merkt dat het remmen net wat minder soepel gaat en dat je moet oppassen niet weg te glijden wanneer je razendsnel optrekt. En deze effecten ervaar je niet voor een paar seconden, maar ronden lang.

Iets soortgelijks is ook het geval als je niet op de ideale racelijn rijdt. Daar ligt het meeste bandenrubber en is het wegdek het minst ‘ingereden’. Het is dus een afweging of je wel iemand wilt inhalen door over dit stuk asfalt te scheuren. Deze variabelen klinken misschien niet zo heel spannend, maar zijn wel gepast bij een Formule 1-spel. Juist in deze spellen wil je dat de kleinste details bepalend zijn. In racesporten kan het kleinste foutje al fataal zijn. Eigenlijk zijn er nog maar weinig Formule 1-spellen geweest die zoveel aandacht aan dit soort details besteden.

Toegegeven, in de Grand Prix-reeks staat de realistische race-ervaring centraal, maar deze spellen zijn ondertussen wel wat achterhaald. Het meest recente deel verscheen bijvoorbeeld in 2002. F1 2010 lijkt in zekere zin op een reïncarnatie van deze serie en gaat bovendien een stukje verder, door zich zoals gezegd ook te focussen op de Formule 1 buiten het racen om. Nu nog maar hopen dat Schumacher in deze game wel potten kan breken.