Eerste indruk PES 2022 roept vooral vragen op

Eerste indruk PES 2022 roept vooral vragen op

Afgelopen week bracht Konami plotseling href="https://gamer.nl/artikelen/nieuws/vroege-demo-volgende-pes-plotseling-beschikbaar-voor-consoles/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">een vroege versie van PES 2022</a> uit. Die versie is nog zo ruw, dat Konami het zelfs nog geen PES noemt. In plaats daarvan staat de demo als ‘New Football Game Online Performance Test’ in de digitale winkels van PlayStation en Xbox. De demo is volgens Konami vooral bedoeld om de kwaliteit van online matchmaking te testen, maar het geeft ons ook alvast een glimp van de nieuwe generatie Pro Evolution Soccer.

Dat is dit jaar interessanter dan ooit, want Konami heeft de overschakeling naar de nieuwe generatie spelcomputers aangegrepen om over te stappen op een nieuwe engine. De Japanners nemen afscheid van de eigen Fox Engine en zullen nu de Unreal-engine gebruiken voor het voetbalspel. Omdat zo’n overstap doorgaans erg ingrijpend is, werd vorig jaar al eigenlijk geen nieuwe PES uitgebracht. PES 2021 betrof slechts een ‘seizoensupdate’ zonder ingrijpende gameplaywijzigingen. Het is dus al even geleden dat we echt een nieuwe PES onder de duimen hebben gehad en dat maakt de nieuwsgierigheid naar PES 2022 alleen maar groter.

Het oog moet nog even wachten

Jammer genoeg oogt deze ‘New Football Game Online Performance Test’ verre van representatief. Een lichtpuntje is dat onder sommige omstandigheden de graphics een stuk realistischer ogen dan zijn voorgangers, die toch iets karikaturaals hadden. Maar omdat nog allerlei belichting ontbreekt, lijken spelers vaak niet in contact te staan met de grasmat en ogen ze meestal heel doods. Bovendien zijn de haren nog van plastic en lijkt de grasmat wel een biljartlaken. Heel veel kunnen we hier dus niet uit afleiden.

 

Wel is de user interface volledig op de schop gegaan, en ook het scherm om je opstelling aan te passen heeft een flinke make-over gekregen. Dat is geen overbodige luxe, daar PES altijd een beetje archaïsch aandeed. Opvallend genoeg heeft Konami in grote lijnen de user interface van de mobiele versie van PES 2021 overgenomen. Of dat een placeholder is of ook echt de definitieve nieuwe huisstijl betreft, durven we niet te zeggen. De menu’s zijn nu bovendien nog heel basaal, en alle tactische opties zijn nog vergrendeld, waardoor we weinig kunnen zeggen over de gebruiksvriendelijkheid van deze nieuwe UI.

Met je neus bovenop de actie

Zodra de bal eenmaal rolt, valt op dat er een nieuw cameraperspectief wordt gehanteerd. Waar de afgelopen jaren door Konami én EA nog volop werd geëxperimenteerd met perspectieven die televisie-uitzendingen nabootsen, volgt de standaardcamera in New Football Game Online Performance Test weer ouderwets de zijlijn. Een belangrijk verschil is dat de camera dynamisch in- en uitzoomt, waardoor je in de buurt van het doelgebied de actie van dichtbij bekijkt – handig voor een nauwkeurige dribbel – en bij een uitbraak juist snel veel overzicht krijgt – handig voor een snelle counter. Dat cameraperspectief zien we graag terug in de definitieve versie van PES 2022!

 

‘Finesse dribbeling’, dat met PES 2020 werd geïntroduceerd, is dan weer gek genoeg afwezig. Juist met die nieuwe dynamische camera jeukt onze rechterduim om heel precies te dribbelen en schijnbewegingen te maken, maar die vlieger gaat in deze vroege versie niet op. Ook druk zetten met teamgenoten bij het verdedigen is opvallend genoeg niet meer mogelijk.

Leentjebuur bij Fifa

Daar staat tegenover dat er ook wat nieuwe dingen mogelijk zijn. Konami lijkt goed gekeken te hebben naar concurrent Fifa, want net als in die game kun je nu met de linkertrigger de bal afschermen, al lijkt dit vooralsnog minder krachtig (of minder overpowered, het is maar aan wie je het vraagt) dan in Fifa.

Ook het verdedigen doet nu meer aan Fifa denken. Je kunt zoals gezegd dus niet meer druk zetten met een teamgenoot, maar wel een staande tackle uitvoeren, naast natuurlijk de sliding. Als je zo’n staande tackle goed timet, heb je gelijk de bal, maar bij een verkeerde timing gaat je verdediger zo het bos in.

 

Konami mag hier nog wel wat aan sleutelen, want het spelbeeld wordt niet bepaald realistischer door deze nieuwe manier van verdedigen. Het spel is nu veel te gericht op de aanvaller en zijn directe tegenstander, in plaats van op het hele team. Daardoor ontstaat in veel gevallen hotseknotsen-voetbal; de bal vliegt heen en weer, zonder dat iemand echt toekomt aan opbouwen.

Eigen DNA stemt hoopvol

Desondanks behoudt het spel in balbezit wel de eigen identiteit van PES. Hoewel deze extreem vroege versie nog aan alle kanten rammelt, voelt het in zekere zin wel vertrouwd. Nog steeds kun je met heerlijk nauwkeurig de bal kort rondspelen, maar evenzo met precies de juiste kracht de bal over een paar linies heen spelen voor een explosieve uitbraak. Dat typische DNA van PES is dus nog steeds aanwezig, al mist het door de afwezigheid van finesse dribbeling en het onwennige en ongebalanceerde verdedigen nog wel wat handen en voeten.

 

Het is moeilijk om echt iets zinnigs te zeggen over een spel dat in zo’n vroege staat van ontwikkeling verkeert, maar toch laat deze New Football Game Online Performance Test een overwegend goed gevoel achter. Konami lijkt namelijk niet dezelfde fout te maken als in 2008, toen PES met de introductie van de nieuwe generatie consoles veel van zijn eigen identiteit verloor. Over het nieuwe verdedigen en de andere nieuwigheden zullen we op 21 juli ongetwijfeld meer horen, want dan wordt de officiële onthulling van PES 2022 verwacht.

PES 2022 verschijnt later dit jaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en Xbox One.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Login of maak een account en praat mee!

Aanbevolen voor jou