Relatief gezien dan hè; de interactie tussen het meisje Jodie en de politieagent was indrukwekkend genoeg om ons enthousiast te krijgen. Maar wisten wij veel wat voor game het was; dat hoorden we enkele later dagen pas, in een achterkamertje van Sony. Zou het niet handiger zijn geweest als de buitenwereld dat ook te weten kreeg?

Voor wie Beyond helemaal gemist heeft; het is de nieuwe game van Heavy Rain-maker Quantic Dream. Natuurlijk heb je daarmee al een redelijk aanknopingspunt, maar het lijkt ons sterk dat gamers veel details uit de trailer hebben opgepikt; die zaten er namelijk nauwelijks in. Om maar iets te noemen; er zijn in principe tientallen of honderden speelbare personages. Wat zeg je? Dat bedoelen we.

Aiden en Jodie

Beyond heeft twee hoofdpersonages: het door de politie opgejaagde meisje Jodie en de paranormale verschijning Aiden. Over het algemeen bestuur je Jodie, gewoon met de analoge stick van de PS3-controller, maar soms krijg je ook directe controle over de geest. Hij kan de lichamen van levende mensen overnemen en ze zo dwingen om dingen te doen waar ze waarschijnlijk normaliter niet achter zouden staan.

De demo liet bijvoorbeeld zien hoe Aiden het lichaam van een politieagent betreedt, hem dwingt om Jodie vrij te laten, en vervolgens de man zichzelf knock-out laat koppen tegen een muur. Zo heeft ieder personage dat je overneemt een eigen selectie aan mogelijke acties. Even later neemt dit al behoorlijk vergaande vormen aan, wanneer Aiden een helikopter met piloot en al een nabijgelegen gebouw in stuurt.

Veel van deze fratsen stellen Jodie in de gelegenheid om ondertussen te vluchten van haar achtervolgers. Aiden begon tijdens de demo als een losgeslagen agent met een shotgun te schieten, waardoor Jodie ongemerkt een politiemotor kon stelen. Vervolgens mocht ze die zelf besturen, want Beyond biedt een stuk meer controle dan Heavy Rain. Er zijn nog steeds Simon Says-stukken, maar minder dan voorheen.
 

"We hopen dat het verhaal pas echt de show steelt."


Aiden en Jodie bezitten als personages enorm veel potentie; in welke andere game kun je zoveel mensen besturen en heb je ook nog een bekende actrice die de rol van een van hen vertolkt? Ellen Paige portretteert een angstig meisje dat de constante klopjacht op haar persoon steeds minder goed trekt. We zagen al dat ze langzaamaan haar morele bezwaren verloor om van Aiden gruweldaden te verlangen.

Omdat Aiden in principe iedere persoon kan manipuleren, zou je denken dat het voor iedere situatie wel mogelijk moet zijn om de perfecte kandidaat te vinden. De game legt je echter een beperking op, zodat je niet de hele spelwereld af kunt gaan om hem of haar te vinden. Wie je kan overnemen en hoe ver deze persoon verwijderd van Jodie mag zijn, is afhankelijk van haar stressniveau. Hoe dat precies uitgewerkt wordt, blijft nog even gissen, maar waarschijnlijk moet ze geconcentreerd zijn om contact te leggen met Aiden.

Beyond tracht hiermee de relatie tussen onze wereld en het hiernamaals aan te snijden. Wederom, waarom Jodie kan communiceren met geesten is nog een raadsel. Dat willen we sowieso nog niet weten ook. Want hoezeer de gameplay van Beyond ons ook intrigeert, we hopen dat het verhaal pas echt de show steelt.