Partnerbijdrage
TV voor Gaming

Waar moet een goede game-tv aan voldoen?

Let hierop, voordat je een nieuwe tv koopt

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
In samenwerking met PlatteTV laten we in deze special exact weten waar je op moet letten als je een nieuwe televisie aan wil schaffen. Waar moet een tv aan voldoen voor de beste game-ervaring? In dit artikel vind je alle antwoorden, plus een aantal focusmodellen.

Dit artikel is een partnerbijdrage van PlatteTV. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.

Door de komst van de PlayStation 5, Xbox Series X en S en een nieuwe generatie videokaarten in pc’s, zijn de eisen voor een goede televisie flink omhoog gegaan. Om het maximale uit je console of pc te halen heb je een high-end tv nodig met ondersteuning voor de nieuwste technieken.

Hieronder staan de belangrijkste features voor een tv als het gaat om gaming op een rij:

 • 4k-resolutie
 • HDMI 2.1, VRR, ALLM
 • Snelle pixelresponse
 • Lage latency
 • HDR10 en/of Dolby Vision

4k-resolutie

Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. De games van tegenwoordig draaien bijna allemaal in (upscaled) 4k en dus moet je nieuwe tv die resolutie kunnen weergeven. 4k is de nieuwe standaard en er zijn maar weinig nieuwe televisies die deze resolutie niet ondersteunen. Er zijn zelfs al 8k tv’s op de markt, al gaat het nog flink wat jaren duren voordat games dat ten volste gaan benutten.

HDMI 2.1, VRR en ALLM

De belangrijkste feature voor een nieuwe game-tv is HDMI 2.1-ondersteuning. Dit is nodig voor een aantal belangrijke zaken, te beginnen met bandbreedte. Waar HDMI 2.0 een maximale doorvoer heeft van 18Gb/s, is HDMI 2.1 geschikt voor maximaal 48Gb/s. Dit zorgt ervoor dat 4k-beelden in samenwerking met een hoge framerate kunnen worden weergegeven.

HDMI 2.0 kan maximaal 4k in 60 frames per seconde doorvoeren, maar met HDMI 2.1 is 4k in 120fps of zelfs 8k in 60fps mogelijk. Alle nieuwe consoles en videokaarten hebben ondersteuning voor HDMI 2.1, maar lang nog niet alle televisies, dus let hier goed op. Dit is echter niet het enige waarom HDMI 2.1 belangrijk is.

Philips 48OLED806

HDMI 2.1 heeft namelijk een aantal interessante features voor gamers. VRR staat voor Variable Refresh Rate en is vergelijkbaar met Freesync van AMD en G-Sync van Nvidia. Met deze techniek worden de frames in de game gesynct met de framerate van de televisie, waardoor screen tearing verleden tijd is en framedrops veel minder voelbaar zijn. De PlayStation 5 heeft (nog) geen ondersteuning voor VRR, Xbox Series X en S wel.

Een andere HDMI 2.1-feature is ALLM. Dat staat voor Automatic Low Latency Mode. Dit moet je zien als een automatische Game- Mode, waardoor je altijd de juiste instellingen in je tv te pakken hebt tijdens het gamen. De tv detecteert dat er een console of pc is aangesloten en pakt automatisch de beste settings.

Lage latency

Als er iets vervelend is tijdens het gamen is het latency, oftewel vertraging tussen wat je doet met de controller en wat je ziet op televisie. Een zo laag mogelijke latency is dan ook essentieel voor een fijne game-ervaring, maar gelukkig kan deze vertraging naar beneden worden gebracht in de Game- Mode. Daarom is ALLM ook zo’n fijne feature.

Een tv zit vol met technieken om films en series er zo mooi mogelijk uit te laten zien, maar in Game Mode wordt al deze software uitgezet om een zo laag mogelijke vertraging mogelijk te maken. De laatste jaren zijn er gelukkig grote stappen gemaakt in het terugbrengen van de vertraging in nieuwe tv’s.

Snelle pixelresponse

Latency en pixelresponse worden nog weleens door elkaar gehaald, maar zijn wel degelijk twee totaal verschillende dingen. Waar we het bij latency hebben over de vertraging tussen de input van een speler en de tv, gaat het bij pixelresponse over de vertraging in het paneel van de tv zelf.

Bij pixelresponse gaat het simpel gezegd om hoe snel een pixel kan veranderen van kleur, wat vooral bij snelle actiegames belangrijk is. Als de pixelresponse te langzaam is, krijg je als het ware een waas in het beeld wanneer de camera snel beweegt.

HDR10 en/of Dolby Vision

De meeste games hebben tegenwoordig ondersteuning voor HDR, oftewel High Dynamic Range. Hiermee worden kleuren natuurgetrouwer weergeven en worden er ook meer details zichtbaar in felle en donkere beelden. Voor de beste weergave van HDR-games is een zo hoog mogelijke helderheid en zwartwaarde van tv’s dan ook zeer belangrijk.

Er zijn verschillende HDR-technieken, maar de belangrijkste voor gamers zijn HDR10 en Dolby Vision. Het verschil is wat ingewikkeld, maar zie het zo: bij HDR10 is er een vaste waarde of setting voor de kleuren, felheid en zwartwaarde voor de gehele game. Bij Dolby Vision kan dit per scène verschillen, of in het geval van games zelfs per frame.

Dolby Vision is superieur aan HDR10, maar HDR10 is in games al meer geperfectioneerd. De PlayStation 5 heeft (nog) geen ondersteuning voor Dolby Vision. Xbox Series X/S en pc’s wel, maar daar wisselen de resultaten per game. Dit heeft met optimalisatie te maken en het toevoegen van Dolby Vision is dan ook ingewikkelder voor ontwikkelaars dan HDR10.

LCD versus OLED

Nog even in het kort het verschil tussen LCD en OLED. Bij LCD zit er een bak met LED’s in de tv, die door de verschillende filters en pixels schijnen. 

De voordelen van een LCD tv zijn:

 • Een hoge felheid voor HDR-games
 • Geen kans op inbranden
 • Lage latency
De nadelen van een LCD tv:


 • Slechte zwartwaarde
 • Langzame pixelresponse

Bij een OLED tv zijn het de pixels zelf die oplichten. Ze kunnen zelfs helemaal uit worden gezet, waardoor zwart ook echt diep zwart is, in plaats van donkergrijs op een LCD tv. Ook deze techniek heeft een aantal voor- en nadelen. 

De voordelen van OLED zijn:

 • Perfecte zwartwaarde
 • Snelle pixelresponse
 • Lage latency


De nadelen van een OLED tv:


 • Lagere felheid
 • Kans op inbranden

Een LCD tv is aan te raden in twee gevallen. Ten eerste als je vaak games overdag speelt in een kamer die je niet zo gemakkelijk kunt verduisteren. In dit geval is de hogere felheid van LCD erg fijn. Ten tweede als je een professionele gamer bent die dag in, dag uit urenlang achter elkaar dezelfde game speelt.

Voor de rest van de gamers is OLED absoluut aan te raden. De kans op inbranden is, zeker tegenwoordig door allerlei softwaretrucjes, nihil en de lagere felheid valt minder op, omdat de zwartwaarde zo goed is. Het gaat uiteindelijk om het contrast en dat is op OLED vele malen beter. De veel snellere pixelresponse is de kers op de taart.

Nu je volledig op de hoogte bent over waar een goede game-tv aan moet voldoen, vind je hieronder een selectie van tv’s die zeer geschikt zijn voor het spelen van games. Laten we iets dieper ingaan op de specificaties en features van deze modellen, te beginnen met de LG C1.

LG C1

De LG C1 is een van de beste game-tv’s op de markt. De OLED tv heeft een 4k-resolutie, volledige ondersteuning voor HDMI 2.1, VRR en ALLM op vier inputs en ondersteuning voor HDR10 en Dolby Vision. Combineer dit met alle voordelen van een OLED tv en een zeer lage latency in Game Mode en je hebt een topper te pakken. De LG C1 is beschikbaar in 48, 55, 65, 77 en 83 inch.

Er is overigens ook een LG G1 beschikbaar met een zogenaamd OLED EVO-paneel. Deze is zo’n 10 tot 20 procent feller om het gat met LCD iets kleiner te maken.

lg c1

Samsung QN95A

In het topsegment van LCD vinden we de Samsung QN95A. Het is een mini-LED tv met een Full Array Local Dimming-systeem, wat er voor zorgt dat het beeld plaatselijk goed gedimd kan worden voor een mooie zwartwaarde, terwijl er toch een hele hoge felheid kan worden behaald. De tv heeft vier HDMI 2.1-inputs, VRR- en ALLM-ondersteuning, een lage latency in Game Mode en HDR10 ondersteuning. Alleen Dolby Vision-ondersteuning ontbreekt helaas. De Samsung QN95A is beschikbaar in 55, 65, 75 en 85 inch.

samsung neo qled

Samsung QN800A

In dezelfde serie als de QN95A vinden we de QN800A van Samsung. Deze heeft eigenlijk dezelfde features als de QN95A, maar dan met een 8k-resolutie. Dit heeft nut als je voor een gigantisch formaat televisie wil gaan waar je relatief dicht op zit, of als je altijd de allersnelste videokaart hebt zitten in je game-pc. 8k is ontzettend zwaar en het zal nog een aantal jaar duren voordat er grote games te spelen zijn in 8k. Ook wat films en series betreft is er nog heel weinig 8k-content te vinden. De Samsung QN800A is verkrijgbaar in 65, 75 en 85 inch.

Samsung 8K

Sony A84J

De Sony A84J OLED is een prima alternatief voor de LG C1, al ontbreken er een paar gamefeatures. Zo zijn maar twee van de vier HDMI-inputs 2.1 en er is geen VRR-ondersteuning. Ook is de latency in Game Mode iets hoger dan op de LG C1, maar nog steeds erg acceptabel. Ook HDR10 en Dolby Vision zijn aanwezig. De Sony A84J scoort beter dan de LG C1 als het gaat om het kijken van films en series, maar voor gaming is de LG C1 net wat completer. De Sony A84J is beschikbaar in 55, 65 en 77 inch.

Sony XR-55A84J-6

Philips OLED806

Tot slot heeft ook Philips een optie voor een game-tv met de OLED806. Ook hier zijn helaas maar twee van de vier inputs HDMI 2.1, maar de tv heeft wel ondersteuning voor VRR en ALLM, HDR10- en Dolby Vision-ondersteuning en een zeer respectabele latency. Dit maakt het een meer dan prima OLED om op te gamen en daarnaast heeft deze televisie Ambilight, wat de game-ervaring zeker ten goede komt qua sfeer. De Philips OLED806 is beschikbaar in 48, 55, 65 en 77 inch.

Philips 48OLED806

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo-directeur waarschuwt voor Switch-tekorten in 2022 Nieuwjaarsspecial: Voorspellingen en New Bonuslevel Party - Bonuslevel
14

Reacties op: Waar moet een goede game-tv aan voldoen?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  whaha

  • 31 december 2021 13:42
  LG C1.
  Ik kom er steeds weer op uit.
  Zal ik 'm ooit kopen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 31 december 2021 13:52
  @whaha Ik heb hem in september via Bol gekocht. Daar was hij toen maar 960 euro (48"). dat scheelt echt een paar 100 euro. Maar ik zag dat de prijzen nu weer flink omhoog zijn gegaan… Mijn tip is dus om de sites regelmatig in de gaten te houden, het kan per dag verschillen. Oh, en ik raad de C1 absoluut aan! Je gaat er geen spijt van krijgen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tinus Tussengas-1

  • 31 december 2021 17:43
  @whaha check vooral het forum op Tweakers speciaal voor OLED's. Daar worden regelmatig goede prijzen gedeeld. Door alleen al te bellen/mailen naar een winkel krijg je vaak een goede korting. Ik heb al een aantal jaar de LG 65C8PLA. Kreeg deze uiteindelijk voor 2200 euro mee, terwijl die op de website voor 2800 euro stond, na een enkel mailtje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 31 december 2021 23:11
  @Tinus Tussengas-1

  Ik heb daar een onderwerp lopen. Ik wilde eerst voor een Panasonic gaan. Daar hebben ze me al vanaf geholpen. Tenslotte wil ik er ooit een PS5 op aansluiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tinus Tussengas-1

  • 1 januari 2022 20:48
  @whaha ah top! Weet in ieder geval dat alle OLED panelen van LG afkomen. Dus of het nu een Sony, Philips of iets anders is, er zit altijd een paneel van LG in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 31 december 2021 13:42
  Heb zelf laatst de LG C1 gekocht, wat een verademing dat beeld! Nu alleen nog een PS5 hebben, maar zelfs de PS4 en het kijken van series en films is al een mega grote upgrade met de oude LCD die ik had. Het enige beetje spijt dat ik heb, is dat ik voor de 48" ben gegaan omdat ik niet zo'n grote huiskamer heb. Maar achteraf had ik liever de 55" gehad denk ik

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 31 december 2021 13:43
  @woutzorz

  Dat lees en hoor ik vaker. Misschien moet ik toch gaan voor de 55".

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 31 december 2021 13:58
  @whaha Het went echt super snel. Ik ging van 40" naar 48" dus hij is al wat groter, maar na een paar dagen begon ik al te twijfelen of ik niet toch groter had moeten nemen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 31 december 2021 23:09
  @woutzorz

  Eerst maar eens mijn huiskamer opnieuw inrichten. Anders kan ik de TV niet eens plaatsen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 31 december 2021 15:08
  Ik heb de Sony a90j en wat een beest is dat… Gelukkig geen issues zoals LG's (c en g) met arc.

  Vrr update op de Ps5 en a90j komen later :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 31 december 2021 15:19
  Wat overigens ook best als een nadeel gezien kan worden is de paneel loterij met een oled.. Vaak met 65 en groter heb je een grotere kans op een minder goed paneel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 31 december 2021 16:48
  Heb zelf een LG cx en echt een top TV, en de c1 is daar alleen verbetering van. Kan men als ze echt een gaming TV willen alleen maar een c1 aanraden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dr-Saint

  • 31 december 2021 18:07
  Ik heb de Philips 806 en nogtoe ben ik heel erg tevreden. Kom van een PhilipsPOS9002 af maar kon hem goedkoop vervangen door inbrandertje. Bij de 806 zou dat niet meer mogelijk moeten zijn. Kan hem aan iedereen aanbevelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 2 januari 2022 18:30
  Die TV's kosten meer dan een RTX3070, zou ik toch eerder daar voor gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.