De eerste wet is een algeheel verbod op gewelddadige spellen, de tweede wet verbiedt het verkoop van volwassen games aan minderjarigen. Er is gestemd over een verbod op het produceren, adverteren, verkopen en invoeren van gewelddadige spellen waarin de speler mensen of menselijke figuren op brute manier pijnigt. Deze wet, dat het 'verbod op killerspellen' wordt genoemd, heeft een meerderheid van de stemmen meegekregen.

De tweede wet betreft de verkoop van soortgelijke gewelddadige spellen aan jongeren onder de achttien jaar. In principe draait het hier om het naleven van de Europese leeftijdskeuring, waarbij alle spellen die voor biijvoorbeeld zestien jaar en ouder zijn bedoeld ook daadwerkelijk alleen aan deze mensen worden verkocht. Op deze wet is door bijna iedereen in de regering positief gestemd.

Nationaal stemmen

De Zwitserse regering moet nu beslissen welke games te geweldadig zijn om in de winkels te liggen. Het is echter wettelijk vastgelegd in Zwitserland dat als burgers het niet eens zijn met een wetsvoorstel, ze een petitie mogen opzetten. Bij 100.000 handtekeningen wordt er vervolgens nationaal gestemd op het wetsvoorstel.