Vakbond voor stemacteurs keurt nieuwe deal goed | Gamer.nl

Vakbond voor stemacteurs keurt nieuwe deal goed | Gamer.nl

Het nieuwe akkoord voor stemacteurs dat in september werd voorgesteld is goedgekeurd door vakbond SAG-AFTRA.

In oktober 2016 begon een ma ale staking van stemacteurs onder leiding van SAG-AFTRA (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists). De staking duurde bijna een jaar, waarbij onder ander andere Ashly Burch, de stemacteur van Chloe uit Life is Strange, haar baan verloor.

Veel stemacteurs waren ontevreden over werkomstandigheden, waardoor zij soms veel te lang en te belastend werk moesten verrichten. Ook was er te weinig transparantie over de specificaties van de rollen voor de acteurs en genoten zij geen bonus, die andere acteurs vaak wel krijgen. Vakbond SAG-AFTRA onderhandelde met de desbetreffende gamebedrijven, waaronder Activision, EA, Take-Two Interactive, Insomniac en Warner Bros. Games over een nieuw akkoord waarbij de stemacteurs meer rechten zouden krijgen.

Het voorlopige akkoord dat hierbij tot stand kwam in september bracht een einde aan de elf maanden lange staking, maar moest nog beoordeeld worden door de vakbond. Nu is dit akkoord goedgekeurd met 90% van de stemmen van de vakbondsleden, waarbij slechts 10% van de 7.200 leden hebben gestemd.

Stemacteurs krijgen nu meer informatie over belangrijke specificaties van rollen, zoals seksuele, racistische of agre ieve inhoud. Ook ontvangen stemacteurs nu een bonus voor hun werk. Deze extra's zijn gebaseerd op het aantal se ies dat er aan de game gewerkt wordt door de acteurs. Het begint met 75 dollar, of 64 euro, voor de eerste se ie, waarna de bonus kan oplopen tot 2.100 dollar, of 1.790 euro, voor tien se ies. Over het vaak belastende effect van se ies op de stemmen van de acteurs is geen duidelijke overeenkomst gekomen, behalve dat er "gesproken moet blijven worden over het probleem".

Hoewel het akkoord geen oplo ing biedt voor alle problemen rondom werkomstandigheden van de stemacteurs ziet SAF-AFTRA het als een grote stap in de goede richting. Nationaal directeur David White: "We hebben lang en hard gevochten in deze onderhandelingen. We hebben een sterk akkoord ten opzichte van het vorige en ik ben trots op de resultaten."

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou