De veranderingen in het beleid zijn als volgt: De Xbox One hoeft niet eens per 24 uur online te zijn om games tussendoor offline te kunnen spelen. Dat wordt in principe gewoon altijd mogelijk, al meldt Microsofts Marc Whitten tegenover Polygon dat uitgevers er alsnog voor kunnen kiezen om een online verbinding te vereisen voor hun games. Dit vanwege bijvoorbeeld een online component of de noodzaak van berekeningen via de cloud.  

Sowieso moet de Xbox One na aanschaf één keer verbinding maken met het internet. Ook zijn de disks van fysieke spellen weer nodig om deze games te kunnen spelen. Tot slot moet op lanceringsdag een firmwareupdate gedownload worden om deze veranderingen door te voeren. 

Geen DRM of region lock

Verder schrapt Microsoft alle restricties op het ruilen, verkopen, uitlenen of weggeven van fysieke games. Daarmee lijkt het eerder aangekondigde activeringssysteem verleden tijd, inclusief het bijbehorende Family Plan. Hierbij zouden spelers hun gekoppelde Xbox One-games met nog negen anderen kunnen delen. Verder komt ook de zogeheten region lock te vervallen, waarbij spellen uit bepaalde regio's enkel op een spelcomputer uit diezelfde regio gespeeld kunnen worden. 

De Xbox One volgt hiermee het tijdens de E3 aangekondigde beleid van Sony op. De PS4 verandert niets aan hoe fysieke games nu verhandeld kunnen worden, is regiovrij en hoeft ook niet per se (periodiek) verbonden te zijn met het internet. Wel blijft het zo dat digitale games aan de account van de koper gebonden zijn. Deze kunnen dus niet vrij verhandeld worden, zoals dat op de Xbox 360 en PS3 ook niet kan. 

De prijs van de Xbox One (499 euro tegenover 399 euro voor de PS4) blijft overigens gehandhaafd vooralsnog, zo meldt Whitten aan Polygon.

Oorspronkelijk bericht: Microsoft gaat nog vandaag aankondigen dat het enkele zaken veranderd heeft in zijn Xbox One-beleid. Dit naar aanleiding van feedback vanuit de Xbox-community, aldus de platformhouder. We updaten dit bericht zodra er meer informatie is.

Momenteel is nog niet duidelijk welke veranderingen Microsoft precies doorvoert. De pagina waarop enkele policies van Microsoft worden uitgelegd, bevat al wel de volgende melding: "Update op 19 juni, 2013: Als gevolg van feedback vanuit de Xbox-community, hebben we enkele onderdelen van ons beleid veranderd, zoals weergegeven wordt in deze blog. Een deel van deze informatie is niet langer accuraat." Vervolgens wordt gelinkt naar een geüpdatete pagina die (nog) niet werkt.

Volgens anonieme bronnen van GiantBomb zou Microsoft het gehele DRM-beleid, waarbij Xbox One-games per se via internet geactiveerd moeten worden, schrappen. Ook zou het de eis dat gamers minimaal eens per 24 uur verbinding moeten maken met het internet laten varen. Microsoft kreeg hier de afgelopen weken veel kritiek over. Sony kondigde bovendien onlangs aan dat het geen beperkingen oplegt aan de handel van fysieke games. Ook hoeft de PS4 niet periodiek online te zijn.