Tetris is vandaag 30 jaar oud | Gamer.nl

Tetris is vandaag 30 jaar oud | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

In Tetris is het de bedoeling om een rechthoekig vak op te vullen met steeds sneller vallende blokken. Elk blok bestaat combinaties van vier vierkantjes - 'tetra' is Grieks voor vier - die in de allereerste versie nog uit eenvoudige haakjes waren opgebouwd. Elke lijn die wordt opgevuld levert punten op en het puntenaantal loopt snel op zodra vier lijnen tegelijkertijd worden weggevaagd. Als het rechthoekige vlak vol raakt, is het game over.

Pazjitnov bedacht de game destijds toen hij werkte bij de Sovjet-Academie van Wetenschappen. De eerste versie werd geprogrammeerd op een Electronica 60 en is door Vadim Gerasimov overgezet naar een IBM-pc. Nadat Nintendo Tetris bundelde met zijn tweede handheld console werd het spel wereldwijd een hype. Tetris is voor de Game Boy in totaal 30 miljoen keer verkocht. Inmiddels is de game op vrijwel elk denkbaar digitaal apparaat te spelen, waaronder een oscilloscoop.

Lees ook ons achtergrondverhaal over 30 jaar Tetris.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou