"We komen met onze eigen (Steam Box) en we gaan het zelf aan consumenten verkopen. Het systeem draait op Linux", aldus Newell. "Als je Windows wilt installeren, kan dat. We gaan het niet moeilijk voor je maken." Newell bevestigt verder dat het systeem ervoor zorgt dat iedereen Steam-games met dezelfde specs speelt, maar dat het systeem toch flexibeler dan andere consoles wordt.

Precieze controller

Het systeem draagt de codenaam Bigfoot en bevat tevens een controller die heel precies moet zijn en waarschijnlijk geen bewegingsgevoelige technologie bevat. Wel is Newell geïnteresseerd in biometrie. Wellicht dat de controller dus bepaalde gegevens van de speler kan opvangen wanneer hij of zij de controller vasthoudt.

Bigfoot krijgt daarnaast een browser, zodat spelers alles kunnen doen wat ze ook op een PC met internet zouden kunnen doen. Newell wil Steam tevens meer open stellen. "Op dit moment is er één Steam-winkel. We vinden dat de winkel meer als user generated content moet functioneren. Dus iedereen moet een winkel kunnen openen, het moet om extra vermaak gaan."

Steam Box als server

Het is verder nog niet bekend wanneer Bigfoot op de markt verschijnt en wat de prijs wordt. Wel kon Newell onthullen dat het systeem ook als een server gaat functioneren en dat er bijvoorbeeld acht games tegelijk op gespeeld kunnen worden, zodat er op verschillende schermen in het huis gegamed kan worden. De ontwikkeling van Bigfoot sluit bovendien aan bij de projecten waar Valve al mee bezig was: de ontwikkeling van een Linux-versie van Steam en de Big Picture Mode, waarmee Steam makkelijker op een televisie bruikbaar wordt.