Diverse gamers gaven kritiek op de liefdesscènes in Mass Effect 2. BioWare zou zich te veel hebben aangetrokken van de ophef die na de naaktscènes uit het eerste deel ontstond. Woo: "Wij zijn vrij om niet-explicite seks- of naaktscènes in onze games te stoppen."

"Mensen die claimen dat ze oud genoeg zijn om seks en naakte mensen in games aan te kunnen, denken meteen dat het ontbreken van seks in een game een vorm van zelfcensuur is. Ze denken dat een game niet als volwassen gezien kan worden als er geen naaktscènes in zitten", aldus Woo.

Heteroseksueel

BioWare liet ook nog weten dat het een bewuste keuze was om hoofdpersonage Shepard heteroseksueel te maken, terwijl in andere games van de ontwikkelaar, zoals Dragon Age: Origins, het wel mogelijk is om homoseksuele relaties aan te gaan. Volgens Ray Muzyka, medeoprichter van BioWare, komt dit omdat bepaalde persoonlijke eigenschappen van Shepard al vast liggen. "Mass Effect vertelt een verhaal vanuit de derde persoon, terwijl Dragon Age echt om de persoonlijkheid van de speler draait."

Het derde deel in de Mass Effect-trilogie is reeds aangekondigd. Er zijn verder nog geen details bekend over de game zelf of over een eventuele releasedatum. Mass Effect 2 ligt sinds 29 januari in de winkels en is verkrijgbaar voor de Xbox 360 en PC.