Rechtszaak tegen Nintendo pre-order-regeling krijgt een staartje

Rechtszaak tegen Nintendo pre-order-regeling krijgt een staartje

In 2018 is een zaak gestart tegen Nintendo, het bedrijf werd door de Noorse en Duitse consumenteninstantie beschuldigd van het breken van Europese wetten. Nintendo heeft de rechtszaak in de Duitse rechtbank gewonnen, maar daar wordt het niet bij gelaten.

Volgens de Noorse en Duitse instantie verbrak Nintendo de Europese wet door geen geld terug te geven op pre-orders. Gebruikers die een pre-order plaatsen worden gevraagd om het recht op annuleren af te staan. De Noorse consumenteninstantie zegt echter dat dit illegaal is op basis van het recht op terugtrekking, zoals deze staat omschreven in de richtlijnen voor consumentenrechten. Deze stelt namelijk dat consumenten het recht om zich terug te trekken behouden tot het product wordt geleverd, in dit geval dus tot de game geïnstalleerd kan worden.

Voordat een pre-order geplaatst wordt, moet de consument instemmen met het volgende: “Ik geef Nintendo uitdrukkelijk toestemming om de digitale content te leveren voordat de herroepingsperiode eindigt. Ik verklaar hiermee dat ik afstand doe van mijn recht op ontbinding van de overeenkomst.”

Afstand doen van bepaalde rechten komt vaker voor, zo is het volgens de Nederlandse wet mogelijk om afstand te doen van bepaalde auteursrechten.

nintendo switch

De Duitse en Noorse instanties hebben Nintendo samen voor de regionale rechtbank in Frankfurt gesleept. In december 2019 gaf de rechter het oordeel dat Nintendo niet fout zit en dus door mag gaan met de werkwijze.

Nintendo beargumenteerde hun recht om het op deze manier te doen door een Europese wet te citeren. Deze wet stelt dat het recht op herroeping automatisch beëindigt wanneer de uitvoering is begonnen, met voorafgaande uitdrukkelijke toestemming van de consument en zijn erkenning dat hij daarmee zijn herroepingsrecht verliest.

De Duitse en Noorse instanties willen het hier niet bij houden en gaan in hoger beroep. Tijdens dit proces gaan de instanties het gooien op het feit dat het proces waarover gesproken wordt nog niet begonnen is, in ieder geval niet tot de daadwerkelijke levering van het product.

Dit proces kan nog anderhalf jaar duren, voorlopig is er nog geen definitief besluit, maar heeft Nintendo wel nog het recht om op deze wijze door te gaan.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Artikel is bijna een jaar te vroeg gepost. In december 2020 gaf de rechter het oordeel dat Nintendo niet fout zit

0
test

@blopa Ja, ik had het gezien en aanpast, maar bedankt :)

0
test

Maar noorwegen hoort niet bij europa snap niet dat ze naar de rechter stappen in europa.

0
test

@hulstpower ze zijn dan geen volledige lid staat maar wel onderdeel van European Economic Area (EEA) en de European Free Trade Association (EFTA). Daar zal het wel mee te maken hebben. Het is een product, wordt verkocht, economie en handel dingen waar ik geen verstand van heb.

0
test

@Derper Het ligt in europa maar je kan er als nl niet zomaar wonen of iets naar toe sturen of verhandelen. Nou is de douane daar niet heel moeilijk maar je moet wel een invoice op maken en moet iets door de douane heen daar. Ze hebben ook niks met europese wetgeving te maken zoals straks ook met brexit gaat gebeuren. Ze hadden dus nintendo voor de rechter moeten dagen in eigen land want europese wet geld daar niet net als bij zwitserland, monaco en zo zijn er nog een paar kleine landjes in de eu.

0
test

@hulstpower Noorwegen heeft oorspronkelijk de aanklacht ingediend maar het Europese hoofdbureau van Nintendo zit in Duitsland, toen is Duitsland zich er ook mee gaan bemoeien: Summary: According to Norwegian gaming site PressFire.no who has followed the case for two years now, Nintendo has won the court case against Norway and Germany. The decision has been appealed, but the next round won't happen for up to a year and a half. Both the Norwegian and German authorities are very unhappy with the outcome. Apparently they can't say too much about the contents of the case thanks to restrictions when multiple countries work together like this. Some other points for those that hasn't followed the case: Norway is a part of the European Economic Community, which means they share many EU laws. PressFire.no and Norway's Consumer Rights Council tested the eShop for consumer unfriendly practices and found Nintendo does not allow cancellation of pre-orders at all, even before the game is released, which is in violation of Norwegian and EU law. Nintendo in their reply say they don't agree with the council, and that they aren't breaking any laws. They say that, because you can pre-load the game instantly after pre-ordering, the "performance has begun" (which is the wording of the law), and the sales contract is fulfilled. The Council however, says you can't claim "performance has begun" until the game is playable, even though you've pre-loaded it. Nintendo was promptly reported to the Norwegian authorities, who formally made an "enforcement request" to Germany, as Nintendo of Europe is based there. Germany dragged Nintendo to court to make them abide by the laws. The trial hearings started in November, and a verdict was made before christmas - however due to the closed door approach it wasn't known until earlier this month.

0
test

@hulstpower Noorwegen hoort wel bij Europa. Europa is het continent waar we wonen. Ze zijn geen onderdeel van de EU, maar wél van allerhande andere verbonden die daar liggen (zoals @Derper al noemt). Daarom kun je ook 'gewoon' roamen tegen EU-tarieven in Noorwegen en bijv. IJsland. Overigens horen Israel en Australië en Rusland ook niet bij "Europa" en toch mogen ze met het Eurovisie Songfestival meedoen.

0
test

@JaapGoose https://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Rusland schijnbaar kan een land in azie en europa liggen :P ik snap de verwarring

0

@JaapGoose Meest gemaakte fout is dat Eurovisie alleen van toepassing is op Europa. Eurovisie is van de Eurovision TV Distribution Network, ieder land dat een relatie heeft met dat kanaal mag meedoen met Eurovisie. Alleen Australie is raar. Uit wiki: Het festival heeft de naam te danken aan het Eurovision TV Distribution Network, een onderdeel van de Europese Radio-unie (EBU). Aan het songfestival kan ieder actief lid van de EBU meedoen, waardoor ook enkele landen die net buiten Europa liggen mee kunnen doen. Het betreft landen in Noord-Afrika, Het Midden-Oosten en West-Azië. Sinds 2015 doet ook Australië mee aan het festival ondanks het feit dat het geen lid is van de EBU.

0

Aanbevolen voor jou