Rayman: Origins is ontstaan toen Ancel en zijn team een pauze nodig hadden van Beyond Good & Evil 2, waar ze al een tijdje aan werkten. Vervolgens was er het plan om met een klein team een episodische game van Rayman te maken. Omdat de ontwikkelaars toch graag aan een echte opvolger van het spel wilden werken, werd besloten om de game op disc uit te brengen, vertelt Ancel.

Ook is bekendgemaakt dat de game, die voor de feestdagen uitkomt voor PlayStation 3 en Xbox 360, een coöperatieve multiplayermodus krijgt voor vier personen. Het artikel spreekt alleen over een offline multiplayermodus, het is zodoende onduidelijk of er ook online gespeeld kan worden. De hele game kan in singleplayer én in multiplayer gespeeld worden.

Speedruns

Rayman: Origins wordt gemaakt met verschillende soorten platformgamers in het achterhoofd, vertelt Ancel. Zo moet de game, net als het eerste spel, genoeg uitdaging bieden aan de ervaren gamer, maar moet een nieuwkomer er ook mee uit de voeten komen. Daarnaast kunnen de verzamelaars op zoek naar verstopte en lastig bereikbare extra's, maar is de game ook geschikt voor speedruns, een doorloop van de game op hoog tempo.

Spelers kunnen Lums verzamelen tijdens Rayman: Origins. Deze kunnen vervolgens worden ingezet om power-ups of gezondheid mee te kopen. Ook kunnen ze worden ingezet bij I Dare You-uitdagingen. Hierin wedden spelers op het feit dat ze een bepaalde complexe, acrobatische combinatie kunnen maken.