De laatste tijd gebeurt het regelmatig dat politici zich imbeciel uitlaten over computergames en vandaag is dat niet anders. De Australische politicus Paul Gibson laat zich namelijk negatief uit over Project Gotham Racing 2, de nieuwe racegame voor de Xbox. Het spel speelt zich namelijk deels af in de Australische stad Sydney en pakt uit met de reclameleuze "Burn up a storm past famous landmarks such as the Opera House and Sydney Harbour Bridge".

Paul Gibsom beweert dat het spel een slechte invloed heeft op de rijvaardigheid van de jonge gamers die met het spel spelen. De snelheid en kracht van auto's wordt verheerlijkt en gamers zouden kunnen gaan denken dat ze werkelijk weten hoe een snelle auto reageert:"This game sends the wrong message to young people. It is actually glorifying speed and power," Mr Gibson said. "It is clearly an inappropriate depiction of speed behaviour. If I had my way I would ban it."

There is no research into how racing games affect the attitudes of young drivers. But, Mr Gibson said, there is enough research into risk-taking behaviour for there to be a concern.Microsoft gaat hier natuurlijk fel tegenin en wijst de politicus op zijn domme uitspraken. Project Gotham Racing 2 is namelijk een gewoon racespel dat niet meer of minder gevaarlijk is voor de rijvaardigheid van enige andere racegame. Ook wijst hij erop dat de aanwezigheid van de stad Sydney op zich geen verschil maakt, omdat de stad slechts een decor betreft en je raced op afgebakende parcours waarop zich geen ander verkeer begeeft. Lees het hele artikel hier.

Die politici toch weer. Zolang Jan Peter en Piet Hein zich maar afzijdig houden van kritiek op games. Gelukkig is er van grapjes over het koningshuis in games nog geen sprake. Of je zou Deer Hunter verkeerd op moeten vatten.