Dat blijkt uit voorlopige cijfers van Gartner. De cijfers betreffen zowel desktopcomputers als laptops, maar geen tablets. Die cijfers komen overeen met eerdere schattingen. In totaal werden er daarmee 315,9 miljoen stuks verzonden in 2013; een daling van maar liefst 10 procent ten opzichte van 2012. Dat is de grootste daling in de geschiedenis van de pc-verkoop, waarmee het totale aantal verkochte pc's op het niveau van 2009 ligt.

Lenovo nam in het vierde kwartaal de toppositie van HP over, met respectievelijk 18,1 en 16,4 procent marktaandeel. HP verkocht ruim een miljoen pc's minder dan in dezelfde periode van 2012, Lenovo juist krap een miljoen meer. Dell blijft op de derde plaats staan met een marktaandeel van 11,8 procent, iets meer dan in het vierde kwartaal van 2012.

Nederland

Ook de Nederlandse pc-markt zag in het vierde kwartaal van 2013 een krimp, bleek uit eerder door NUtech gepubliceerde cijfers. Daarmee krimpt de Nederlandse markt voor het vijfde kwartaal op rij. In de maanden juli, augustus en september werden er 587 duizend pc's naar Nederlandse winkels verscheept. Dat is ruim 10 procent minder dan een jaar geleden. In 2012 zag de Nederlandse pc-markt al een totale krimp van 10,9 procent.

Tablets

Oorzaak van de krimpende pc-markt is de sterke verkoop van tablets. Met name in opkomende markten wordt er eerder een tablet aangeschaft dan een pc, aldus Gartner. Met name Android-tablets waren tijdens de feestdagen een populair cadeau, ook omdat die steeds goedkoper worden. Volgens analisten van Gartner is hiermee het dieptepunt bereikt, en zal de pc-markt langzaamaan stabiliseren.

Door NUtech.