Het betreft een tweetal patenten; het eerste is voor een touchscreenaccessoire dat boven het normale scherm zou komen te zitten. Het tweede patent is een vergelijkbaar touchscreen, maar dan met een gsm-antenne. De benodigde numerieke toetsen zouden verschijnen op de touchscreen, wanneer de gebruiker wil bellen.

De touchscreen zou te bedienen zijn met een stylus, en zou ook in combinatie met bepaalde games gebruikt kunnen worden. De patenten zijn ongeveer gelijktijdig ingediend met die van de gps-ontvanger en camera voor de PSP. Die zijn verschenen in 2006 en 2007.

PlayStation Phone

In het verleden zijn er veel geruchten geweest dat Sony zou werken aan een PlayStation Phone. Dit patent wijst erop dat dat inderdaad het geval was, maar of het project verder is gekomen dat dit patent is onbekend. Eerder dit jaar heeft Sony Ericsson de Xperia Play uitgebracht, de eerste gaming-telefoon met PlayStation-branding. Voor de telefoon, die voorzien is van een controlepaneel vergelijkbaar met dat van de PSP go, kunnen ook PlayStation-games gekocht worden. De Xperia Play wordt zodoende gezien als de eerste PlayStation Phone.