Goed nieuws voor diegenen die wel een Gamecube willen, maar geen geld hebben (of geen zin) om te importeren: het lijkt er op dat de PAL Gamecube een 50/60Hz schakelaar krijgt, wat zoveel betekend dat je games sneller draaien en dat de beroemde en beruchte 'zwarte balken' of de 'brievenbusstand' niet meer aan de orde is op de Gamecube.

Zoals gezegd worden de spellen ontwikkeld op 60Hz, en draaien ze optimaal. Maar als een game naar Europa gaat, moet het worden omgezet naar 50Hz, plus dat het TV systeem hier anders is. Hierdoor kun je twee dingen krijgen. Ten eerste: de game draait te langzaam. Dit komt omdat de developer/uitgever te lui is geweest om de game op dezelfde snelheid te 'tunen' als de USA versie. Ten tweede: de game heeft 'borders', oftewel balken boven en onder. Dit komt door het volgende: Het PAL systeem (hoewel langzamer dan het NTSC systeem is superieur qua beeld, omdat PAL 100 beeldlijnen meer heeft dan NTSC. Als de game dus vers uit de USA of Japan komt, houdt men 100 beeldlijnen over. Daarmee kun je twee dingen doen: je optimaliseert de game, vult het dus op als het ware. Dat is natuurlijk voor ons de beste optie, we hebben een mooi vol beeld, en nog een betere beeldkwaliteit ook (Goldeneye van Rare is daar een mooi voorbeeld van).

Julian Eggebrecht (Factor 5, o.a. van Rogue Leader)

Het is niet meer dan normaal dat PAL60 (60Hz dus) standaard op de Europese Cube zit. Enkele mensen hebben zich daar tijdens de ontwikkeling van de console sterk voor ingezet - immers, men vergeet hun vrienden uit de PAL landen niet. PAL60 was naast RGB-Scart tenminste mijn hoofdthema bij alle PAL discussies. Er is de een Euro GC met PAL50/60. RGB-Scart is een standaard in heel Europa.RGB-Scart is dus ook weer terug van weggeweest, nadat het op de Super NES wel mogelijk was, maar op de Nintendo64 niet.

Er lijkt nu nog maar een enkele rede om over te gaan tot importeren: het eerder in je bezit hebben van de leukste games. Het excuus dat PAL games langzamer lopen gaat wat de Gamecube betreft niet op.

Geen idee waar dit allemaal over gaat? TotalNintendo legt het haarfijn voor je uit.