Oculus: 'Zenimax wil munt slaan uit Facebook-deal' | Gamer.nl

Oculus: 'Zenimax wil munt slaan uit Facebook-deal' | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

In mei klaagde Zenimax, het moederbedrijf van onder meer id Software, Oculus VR aan en beticht het bedrijf van contractbreuk, auteursrechtschending, het misbruiken van handelsgeheim, oneerlijke concurrentie, oneerlijke zelfverrijking, merkrechtenschending en het vals vermelden van het gebruik van het product. 

In een reactie laat Oculus VR weten dat Zenimax in zijn aanklacht op geen enkele manier bewijst dat delen van de broncode van Zenimax afkomstig zouden zijn. "Door het expres verkeerd benoemen van feiten en andere weg te laten, probeert Zenimax de ongelooflijke stelling in te nemen dat, een videogamesoftwarebedrijf voor persoonlijke computers en consoles zoals Sony's PlayStation, zij virtual reality-hardware en een softwaresystgeem hebben ontwikkeld en uitgevonden."

Oculus VR's reactie gaat verder: "Zenimax heeft nooit gestolen code of technologie geindentificeerd, ook al had Zenimax de volledige broncode van de Oculus VR Software meer dan anderhalf jaar in bezit. (...) Tot de Facebook-deal en de ontstane mogelijkheid om makkelijk zijn slag te slaan, had Zenimax geen enkele keer bezwaar gemaakt over technologieinbreuk door Oculus VR. Ongetwijfeld omdat Zenimax nooit heeft bijgedragen aan de ip of technologie van Oculus VR."

Oculus VR zet in zijn 32 paginatellend document in een tijdlijn uiteen hoe onder meer de samenwerking tu en destijds id Software's John Carmack tot stand is gekomen en hoe de communicatie gedurende onder meer de lancering van de Kickstarter-campagne verliep. Oculus VR geeft hier bijvoorbeeld aan dat Zenimax geen bezwaar had gemaakt tegen het gebruik van beelden uit Doom 3: BFG Edition en dat de twee bedrijven er niet uit waren gekomen om tot een financiële samenwerking te komen. In Zenimax' aanklacht valt nog te lezen dat de CEO van Palmer Luckey de Kickstarter-campagne inzette, zonder overleg met Zenimax. 

Oculus VR stelt dat alle aantijgingen van Zenimax onterecht zijn en stelt dat als Zenimax financiële schade heeft geleden zoals Zenimax zelf stelt, dit komt door acties van Zenimax zelf en niet door Oculus VR of Luckey.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou