Metroid Prime 2: Echoes is één van de grote titels van deze E3 waar steeds maar meer informatie van binnen lijkt te stromen. Zo is nu bekend geworden dat de game nog twee nieuwe visors zal kennen naast de al eerder aangekondigde echo visor, er een heuse morphball cannon toegevoegd is en er een zogenaamde hacker upgrade aanwezig zal zijn.

Maar om te beginnen zullen er eerst even wat meer details over het plot duidelijk gemaakt worden. De planeet waarop Samus zich bevindt, Aether, is geïnfecteerd met een soort ziekte of infectie waardoor de wereld in tweeën gesplitst is, namelijk een donkere en lichte zijde. Beide kanten proberen in een eeuwig gevecht de overmacht te krijgen. Deze strijd en tweesplitsing neemt een centrale rol in binnen de gameplay en het verhaal.

Beide zijdes kennen een eigen ras. De donkere kant kent de aggressieve Ing en de lichte zijde huisvest de meer passieve Luminon die Samus helpen en haar tevens voorzien van wapens en andere technologie. Natuurlijk zal onze heldin de Ing bevechten om zo de duistere kant van de wereld te vernietigen. Een speciale eigenschap van veel van deze wapens en items is dat ze in kracht en potentie kunnen toenemen, afhankelijk van de wereld waarin je ze gebruikt.

Bepaalde wapens zullen nu ook ammunitie nodig hebben wat uniek is binnen de Metroid franchise (buiten de missiles). Dit komt met name terug bij de Light en Dark beams wegens hun potentieël grote kracht tegen de Ing danwel wezens in de lichte wereld. Overigens zullen voorgenoemde twee wapens niet alleen in gevechten toegepast worden, maar ook bij veel puzzels. De Light beam wordt gebruikt om dingen aan te zetten, zoals bijvoorbeeld het laten groeien van een plant, terwijl de Dark beam juist het tegenovergestelde doet.

Ook wordt Dark Samus geïntroduceerd die je lijkt te achtervolgen en op te jagen en waar je een aantal malen in de game gevechten mee zult hebben. Toch is deze mysterieuze figuur niet het hoofdgedeelte van het verhaal en staat ze er zelfs los van, wat het plot zeker zal verrijken. Omgevingen zullen overigens groter en uitgestrekter gemaakt worden en ook grafisch zijn er een aantal dingen verbeterd. Daarnaast worden meer cut-scenes toegevoegd om zo het verhaal beter uit de doeken te doen.

De morphball cannon en hacker upgrade zijn met name in de multiplayer terug te vinden. met de morphball cannon kan je over lange afstanden gelanceerd worden terwijl de hackers upgrade je scan visor in staat stelt om een virus te uploaden in één van je tegenstanders. Dit kan vervolgens verschillende vervelende effecten als gevolg hebben.