Nintendo zegt miljarden te hebben verloren aan de piraterij. Het bedrijf kwam tot deze conclusie via een onderzoek dat het vorig jaar heeft gedaan, waarin tien websites waarop mensen illegale software konden downloaden zijn gevolgd. Nintendo claimt dat zijn software in totaal 238 miljoen keer illegaal gedownload is. Nintendo heeft dat aantal vermenigvuldigt met de gemiddelde prijs van een game, en komt uit op een verlies van 8 miljard euro. De grootste boosdoeners in Europa zijn Italië, Spanje en Frankrijk.

R4

De Nintendo DS heeft al langer veel problemen heeft met piraterij, omdat het eenvoudig is om gedownloade games te spelen op het apparaat. Speciale cartridges zoals de zogenaamde R4-kaart kunnen volgezet worden met illegale games en vervolgens zonder enige aanpassingen in de DS gestoken worden. Nintendo strijdt tegen de problemen met dit soort kaarten en in Japan zijn de R4-kaart en soortgelijke kaarten inmiddels verboden. In Europa mogen ze nog wel verkocht worden, omdat ze zonder games geleverd worden.

Volgens Asahi Shimbum wijst het wijdverbreide gebruik van dit soort hardware erop dat vooral Amerikaanse en Europese gebruikers niet het gevoel hebben dat ze iets illegaal of fout doen. "Als ik de software via de reguliere kanalen zou kopen, zou het zoveel kosten", zegt een Japanse studente in Los Angeles tegen de krant. "Iedereen gebruikt het en ik heb niet het gevoel dat ik echt iets fout doe."