Nintendo-topman Satoru Iwata overleden | Gamer.nl

Nintendo-topman Satoru Iwata overleden | Gamer.nl

Satoru Iwata, de topman van Nintendo, is zaterdag op 55-jarige leeftijd overleden. Hij had kanker. Dat heeft het Japanse bedrijf maandag bekendgemaakt.

Iwata stond sinds 2002 aan het hoofd bij Nintendo. Hij was de eerste president van het bedrijf die geen lid was van de familie Yamauchi.

Onder het leiderschap van Iwata introduceerde Nintendo een reeks aan zeer succesvolle producten, waaronder de Gameboy Advance SP, Nintendo DS, Wii en 3DS. Tu en 2002 en 2009 verdriedubbelde de omzet van Nintendo.

Wii U
In 2012 werd de Wii U geïntroduceerd door Nintendo. Door de snelle opkomst van mobiele games kwamen de verkopen van die console onder druk te staan, terwijl fanatieke gamers vooral Xbox- en Playstation-consoles bleven kopen.

Na zes jaren van omzetdalingen liggen de verkopen van Nintendo nu weer op het niveau van 2002, toen Iwata zijn voorganger Hiroshi Yamauchi verving. Die leidde het bedrijf 53 jaar.

Het is nog niet bekend wie Iwata zal vervangen. Onderdirecteuren Genyo Takeda en Shigeru Miyamoto krijgen de leiding terwijl een opvolger wordt gezocht.

Mobiele games
Eerder dit jaar maakte Nintendo bekend dat het bedrijf toch games voor smartphones gaat maken, nadat die stap eerder lange tijd werd vermeden. Iwata zei in maart tijdens een persconferentie dat de mobiele games nieuwe spelers in aanraking moeten brengen met bekende Nintendo-personages, maar dat het bedrijf ook blijft inzetten op eigen hardware.

Momenteel werkt Nintendo aan de ontwikkeling van een apparaat onder de werknaam NX. Het is onduidelijk of het gaat om een console voor thuis of een handheld.

Nintendo werd in 1889 opgericht en bestond lange tijd als fabrikant van speelkaarten. In de jaren 70 maakte het bedrijf zijn entrée in de gamesmarkt.

Door NUtech

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou