PlayStation 4

Onder meer het Nederlandse Digital Dreams, dat momenteel werkt aan de Vita-puzzelgame Metrico, geeft aan dat Sony met de PlayStation 4 de goede weg is ingeslagen door de samenwerking met kleinere ontwikkelaars op te zoeken.

Thijmen Bink van Digital Dreams: "Rondom de Vita en PlayStation 4 is Sony hard bezig om het werken met hen zo prettig mogelijk te maken, waardoor de hoeveelheid games en de diversiteit daarvan ongetwijfeld heel hoog gaat zijn".

Ook Peter de Jong van Codeglue is positief over de PS4, maar plaatst wel kanttekeningen bij de duurzaamheid van de consoletechnologie, "gezien de ontwikkelingssnelheid van met name de (goedkope) mobiele technologie. Waar staat die technologie over drie jaar? Is de PlayStation 4 dan nog up-to-date?"

De PlayStation 4 lanceert 29 november. Dan verschijnt ook het Nederlandse Killzone: Shadow Fall. Meer informatie over de PS4 vind je in het lanceringsdossier.

Xbox One

Bij de Xbox One zijn ook positieve geluiden te horen, ondanks dat het apparaat voorlopig in Nederland niet verkrijgbaar is. Met name het door Microsoft opgestarte programma waarbij ontwikkelingskits gratis beschikbaar worden gesteld, wordt positief ontvangen.

Wel geven de Nederlandse studio's alle aan nog geen ontwikkelkits te hebben ontvangen en dat veel projecten zich nog in de verkennende fase begeven. Daarnaast spreekt de mogelijkheid om de cloud te gebruiken ontwikkelaars aan, maar "op dit moment is dat echter heel vaag, omdat er geen concrete voorbeelden van zijn." Zo geeft Ralph Egas van Abstraction Games aan. 

De Xbox One lanceert 22 november in verschillende Europese landen, maar komt pas later naar Nederland en België. Lees meer over de Xbox One in het lanceringsdossier.