Microsoft gaat actie ondernemen tegen fanversie van Halo Online | Gamer.nl

Microsoft gaat actie ondernemen tegen fanversie van Halo Online | Gamer.nl

Microsoft is van plan het fangemaakte Halo Online-project ElDewrito offline te halen. Er zijn nog geen juridische stappen ondernomen, maar de community en 343 Industries zijn wel in gesprek.

Halo Online was oorspronkelijk gemaakt door 343 Industries en Saber Interactive voor de Ru ische markt. De game was een aangepaste versie van Halo 3 en geoptimaliseerd om te lopen op pc's met lage specificaties. Er was een gesloten bèta speelbaar in Rusland, maar snel hierna werd de ontwikkeling niet meer officieel voortgezet door 343 Industries en Saber Interactive. Vervolgens ging een groep modders met de bestanden aan de slag om alsnog Halo Online voor de gehele wereld aan te bieden in de vorm van de Eldewrito-mod. Microsoft neemt nu eindelijk actie, aangezien ElDewrito al lange tijd beschikbaar was.

Op de website van 343 Industries staat: "We zijn vereerd en geïnspireerd om te zien wat voor pa ie in dit project is gestopt. Het feit is alleen dat de mod gebaseerd is op a ets van Microsoft die nooit rechtmatig zijn geautoriseerd voor dit gebruik."

343 Industries wil hiermee duidelijk maken dat nadat het project de a ets nooit zijn gecla ificeerd als abandonware of open source. Volgens 343 Industries was er namelijk veel verwarring over het gebruik van materiaal uit Halo Online Uiteindelijk heeft Microsoft een verantwoordelijkheid om content, handelsmerken en copyright te beschermen, aldus 343 Industries.

Op de site van ElDewrito staat dat ze alleen nog in gesprek zijn met 343 Industries. Ze hebben geen 'cease and desist' ontvangen en de mod is vooralsnog gewoon speelbaar. Een cease and desist-brief is een document waarmee met juridische stappen wordt gedreigd als men niet direct met bepaalde illegale activiteiten stopt.

ElDewrito-ontwikkelaars zijn wel gevraagd om meteen de ondersteuning van het spel te staken. Hier houden ze zich aan. Alleen weten ze nog niet precies wat de toekomst gaat brengen en of het project in zijn geheel offline moet.

343 Industries zegt overigens dat ze enthousiast zijn in het vooruitzicht om eventueel een officiële Halo-ervaring naar de pc te brengen samen met de ElDewrito-modders.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou