In een interview wat IGN heeft gehouden met de producer van Metroid Prime 2: Echoes, zijn een aantal interessante dingen naar boven gekomen die duidelijk maken dat deze directe sequel op Metroid Prime stukken meer is dan zomaar even een snelle cash-in.

Om te beginnen zal je ten minste twee nieuwe beams dragen. De light en dark beam worden respectievelijk gebruikt om de duistere en lichte kant van de bezochte planeet in te gaan. Beide werelden kennen hun eigen monsters en in het geval van monsters afkomstig uit de duistere wereld, zijn deze vooral kwetsbaar voor de light beam en vice-versa. Ook zal een nieuwe visor geïntroduceerd worden welke geluidsresonantie vast legt.

Hoe de nieuwe visor precies werkt is nog niet geheel duidelijk, maar vermoedt wordt dat je op deze manier de speciale relatie tussen de donkere en lichte wereld kan waarnemen. De donkere wereld lijkt overigens gevaarlijker te zijn dan de lichte, gezien Samus niet veilig rond kan wandelen in de duisternis zonder schade op te lopen. Hier is een beschermende bubbel voor nodig.

Een nieuwe move van Samus betreft de screw attack welke Metroid fans zullen herkennen uit de 2d versies van de franchise. Hierbij wordt een razendsnelle salto in de lucht gemaakt. Of het daadwerkelijk als wapen inzetbaar zal zijn wordt op het moment nog bekeken, maar in elk geval zal het nodig zijn om wall jumps te kunnen maken.