De gamebundel, die vijf games van verschillende onafhankelijke ontwikkelaars, waaronder Wolfire Games, bevat, kan gedownload worden vanaf de officiële Humble Indie Bundle-website. Ondere andere World of Goo, Aquaria en Lugaru HD zitten in het pakket. Bij het downloaden kan men zelf beslissen hoeveel men wil betalen voor de bundel. Volgens Jeff Rosen is er geen beveiliging in de vorm van een serieel nummer, wat ertoe leidt dat mensen de downloadlink op forums verspreiden en de games gratis gedownload kunnen worden. Zijn schatting van meer dan 25 procent bevat niet de downloads die van BitTorrent-sites komen.

Redenen voor illegaal downloaden

De belangrijkste reden voor het downloaden van de bundel via een gedeelde link is volgens Rosen het gebruiksgemak. "Sommigen willen wel betalen voor de bundel, maar het is gemakkelijker om op een downloadlink te klikken dan een creditcard nummer in te voeren", aldus Rosen. "Het invoeren van een nummer duurt misschien een aantal seconden, maar voor velen is dit een paar seconden te lang." Andere redenen voor het downloaden zonder betalen zijn het ontbreken van betalingsopties als PayPal en Google Checkout in bepaalde landen.

Hoewel Rosen meldt dat er op dit moment geen plannen zijn om piraten te dwarsbomen, verzoekt hij mensen om "BitTorrent te gebruiken in plaats van onze bandbreedte". "Als je dan toch download zonder te betalen, informeer dan op zijn minst je vrienden over het Humble Indie Bundel of schrijf iets op Facebook", zegt Rosen.