Uit het onderzoek blijkt dat personeel in 44 procent van de gevallen verkoop of uitleen van games aan kinderen weigert als ze niet de juiste leeftijd hebben. In 2009 was de naleving nog 14 procent.

Boete

“Sinds het voorjaar van 2010 voeren opsporingsambtenaren van de overheid overal in het land controles op de naleving van de leeftijdsgrens uit in winkels”, meldt Buro 240a. Bij overtreding kan de rechter een boete opleggen. “De strengere naleving en handhaving zijn het gevolg van de afspraken die winkelketens eind 2009 hebben gemaakt met het ministerie van Justitie. Zij beloofden in twee jaar te streven naar een naleving van 70 procent voor de leeftijdsgrenzen van films en games”.

Op vrijwel alle fronten is volgens Buro 240a forse vooruitgang geboekt. “De meeste vooruitgang maakten speelgoedzaken, waar naleving steeg van 8 procent naar 52 procent”. Voor gamewinkels, videotheken en warenhuizen valt er nog het een en ander te verbeteren. Zij scoren het zwakst met respectievelijk 29, 33 en 34 procent weigeringen van verkoop aan minderjarigen.