Kritiek op management THQ via anonieme brief | Gamer.nl

Kritiek op management THQ via anonieme brief | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

In de brief kaart de anonieme persoon een aantal mi tanden aan binnen THQ. Zo vindt hij het schandalig dat CEO Brian Ferrell nog niet ontslagen is, omdat de waarde van een aandeel THQ sinds zijn aanstelling met 99 procent gedaald is. Ook zou er geen strategische visie uitgaan van de managers, die ondertu en wel voor veel geld verschillende studio's overnamen. Volgens de vermeende ex-medewerker heeft THQ zijn strategie ten tijde van de vorige generatie consoles - een populaire licentie binnenhalen, daar een goedkope game van maken en deze vrijwel zonder marketing lanceren - nooit aangepast op de huidige trends in de industrie.

Veel geld verdienen met een dergelijke tactiek, werkt niet meer, zo stelt hij. Dit heeft er volgens hem toe geleid dat THQ minder is gaan presteren. Desondanks zou THQ daarna flink geïnvesteerd hebben in het binnenhalen van ontwikkelaars en licenties, om deze vervolgens weer tegen verlies te  moeten verkopen omdat er geen duidelijke strategie voor was uitgestippeld. Deze voorbeelden van mismanagement kon de naar eigen zeggen ooit bij THQ werkzame persoon niet langer voor zich houden.

Aanleiding van de brief

Dat hij nu naar buiten treedt, is ook een gevolg van de tweet die analist Kevin Dent onlangs plaatste. Dent stelde dat THQ al zijn games voor 2014 geannuleerd zou hebben en dat het bedrijf het financieel moeilijk had. De medewerker zegt nooit van hem gehoord te hebben, wel deed de media-aandacht die volgde op de tweet hem ertoe besluiten zijn eigen ervaringen (en die van andere (ex)-medewerkers) te delen. Dat hij geen namen noemt, is omdat sommigen van hen werkzaam zijn bij THQ of nog wachten op hun laatste salaris. 

De anonieme persoon roept aan het eind van zijn brief op tot actie. De leden van de raad van bestuur moeten de mi tanden binnen THQ aanpakken, anders moeten ook zij het veld ruimen, vindt hij. De reden dat THQ op de beurs zo laag genoteerd staat is volgens hem het directe gevolg van verkeerd management. De waarde van een aandeel zou gezien de behaalde verkopen veel hoger moeten zijn.  

Reactie THQ

THQ heeft nog niet gereageerd op de anonieme brief. Wel ontkende het bedrijf het gerucht dat het zijn line-up voor 2014 geannuleerd zou hebben. De uitgever maakte bovendien bekend dat het de afgelopen maanden goede verkoopresultaten heeft weten te boeken met onder andere Saints Row: The Third. THQ zal zich vanaf nu op dit soort core titels gaan concentreren, zo maakte CEO Ferrell onlangs bekend. Dit heeft tot gevolg dat het bedrijf zich terugtrekt uit de kinder- en casual-markt. 


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou