Kansspelcommissie in België ziet ook meerdere games met lootboxes als illegaal | Gamer.nl

Kansspelcommissie in België ziet ook meerdere games met lootboxes als illegaal | Gamer.nl

De Belgische Kansspelcommissie heeft geconcludeerd dat meerdere games lootboxes op illegale wijze gebruiken. De Nederlandse Kansspelautoriteit besloot href="https://gamer.nl/artikelen/achtergrond/games-met-lootboxes-worden-aangepakt-in-nederland/" style="">vorige week </a>dat games waarvan de inhoud van lootboxes kan worden doorverkocht, de wet op kansspelen overtreden.

De Kan pelcommi ie onderzocht op initiatief van Koen Geens, minister van Justitie in België, of er in games verboden kan pelelementen zitten. Dit onderzoek ging van start na de release van Star Wars Battlefront 2.

De Belgische instantie onderzocht vier games: Overwatch, Star Wars Battlefront 2, Fifa 18 en Counter-Strike: Global Offen­sive. Drie van deze titels worden genoemd als games die zich schuldig maken aan elementen van kan pel. Volgens De Standaard dreigt de Belgische Kan pelcommi ie met boetes tot 1,6 miljoen euro.

Het rapport van de Kan pelcommi ie noemt de situatie "verontrustend" en "bijzonder problematisch voor minderjarigen en gokverslaafden. Het gebrek aan kan pelregulering staat in schril contrast met de gereguleerde kan pelsector voor volwa enen."

Directeur van de Kan pelcommi ie Peter Nae ens zegt: "Betalende loot boxen zijn geen onschuldig onderdeel van videospelen die zich presenteren als behendigheid pel. Spelers worden er door verleid en misleid en geen enkele van de beschermende maatregelen inzake kan pelen wordt toegepast. Nu duidelijk is dat in het bijzonder kinderen en kwetsbare personen hier onbeschermd aan worden blootgesteld, worden de spelfabrikanten maar ook betrokken partijen opgeroepen deze praktijk een halt toe te roepen."

In het rapport staat dat het eveneens problematisch is hoe spelers worden verleid om lootboxes aan te schaffen. Fifa 18 wordt als voorbeeld gegeven. Hier wordt namelijk Cristiano Ronaldo ingezet om de duurste boxen aan te prijzen. De Kan pelcommi ie vreest grote gevolgen omdat jongeren zo "opgevoed worden om gokken als normaal te beschouwen".

Minister Geens, zegt in een persbericht dat het wil overleggen met de sector, maar als games niet worden aangepast, kunnen uitgevers strafrechtelijk worden vervolgd. Zo wordt er gedreigd met boetes tot 800.000 euro en gevangeni traf van vijf jaar. Als minderjarigen benadeeld worden, kunnen die straffen verdubbelen.

Star Wars Battlefront 2 wordt niet schuldig bevonden, omdat EA de lootboxes uit de game haalde voor release. De Belgische Kan pelcommi ie zegt dat ze er vanuit gaan dat veel meer games naast de vier onderzochte titels schuldig zijn aan het gebruik van kan pelen.

Lees ook ons achtergrondartikel: Games met lootboxes worden aangepakt in Nederland

Overwatch
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou