Japanse consolemarkt bereikt dieptepunt | Gamer.nl

Japanse consolemarkt bereikt dieptepunt | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Een NeoGAF-gebruiker vertaalde het onderzoek van Famitsu. Ondanks de lancering van de PlayStation 4 en Xbox One in Japan heeft de bevolking sinds 1990 niet zo weinig console- en handheldhardware en -software gekocht. In totaal spendeerden Japanners in 2014 omgerekend 2,62 miljard euro aan console- en handheld-games. In 2007 was dat bijna het dubbele: 4,88 miljard euro.

Nintendo

De tien best verkochte games waren allemaal voor Nintendo-platforms, waarvan acht 3DS-games waren. Onder andere Pokémon Alpha Sapphire en Omega Ruby, beide Super Smash Bros.-games en Mario Kart 8 deden het erg goed in Japan. Vooral de 3DS is populair, het was het best verkochte gamesysteem. De handheld ging in 2014 3,1 miljoen keer over de toonbank, wat het totaal aantal verkochte exemplaren tot 17,8 miljoen brengt.

Current-gen

Ook de PlayStation Vita is populair in Japan met 1,1 miljoen verkochte handhelds in 2014 en in totaal 3,4 miljoen stuks. De PlayStation 4 was vorig jaar de best verkochte console met 925.000 verkochte exemplaren. De Wii U werd 604.000 keer verkocht en de Xbox One ging 45.900 keer over de toonbank.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou