Google onthult eerste eigen smartphones | Gamer.nl

Google onthult eerste eigen smartphones | Gamer.nl

Google heeft voor het eerst smartphones onthuld die het bijna geheel zelf heeft ontwikkeld. De Pixel en Pixel XL zijn door Google ontworpen, maar nog wel in elkaar gezet door HTC.

Dat heeft de zoekgigant dinsdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De telefoons worden standaard voorzien van de allernieuwste versie van Android, versie 7.1, en zullen in de toekomst ook direct worden voorzien van de nieuwste updates. Dat is bij veel andere Android-toestellen niet het geval.

Eerder ontwikkelde Google alleen de Android-software, en liet het de ontwikkeling van hardware over aan bedrijven als Samsung, HTC en LG. De reeks Nexus-telefoons die Google de afgelopen jaren uitbracht gebruikten weliswaar de Google-merknaam, maar werden ontwikkeld door partners.

Bij de Pixel-telefoons is voor een andere aanpak gekozen, die meer lijkt op de strategie van Apple. Dat bedrijf maakt al sinds de lancering van de eerste iPhone altijd zijn eigen soft- en hardware, net als bij de Mac het geval is.

De Pixel-telefoons zijn gemaakt van aluminium en verschijnen in groottes van 5 en 5,5 inch. Op de achterkant zit een vingerafdrukscanner en een camera van 12 megapixel. De accu kan volgens Google zeer snel worden opgeladen. In tegenstelling tot de nieuwste iPhone bevatten de Pixel-telefoons nog gewoon een koptelefoonpoort.

De toestellen draaien op een Snapdragon 821-chip met 4 GB werkgeheugen en 32 of 128 GB opslagruimte. De Pixel heeft een full hd-scherm en de XL gebruikt de hogere qhd-resolutie, beiden op een amoled-display.

De Pixel-telefoons hebben een aantal softwarefuncties die (nog) niet op andere Android-toestellen beschikbaar zijn, zoals een ingebouwde Google-a istent die vanaf elk scherm op te roepen is. Deze a istent, die ook in chat-app Allo en in de slimme speaker Google Home zit, kan onder meer informatie over locaties geven en helpen met het bijhouden van de agenda van de gebruiker. Vooralsnog spreekt hij alleen Engels.

De Pixel-telefoons verschijnen in zwart, wit en blauw. De Pixel kost in Duitsland met 32 GB opslag 759 euro en 869 euro met 128 GB. De Pixel XL kost in Duitsland met 32 GB 899 euro en 1009 euro voor het 128 GB-model. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, ook lijkt het toestel hier voorlopig nog niet beschikbaar te komen. Mogelijk komt de Pixel pas in 2017 in Nederland op de markt.

Door NU.nl

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou