De reden voor zijn pessimistische blik is de omvang van piraterij op de kleine spelcomputer. “Ik weet niet hoe het op de DS is, maar op de PSP tiert [piraterij] wereldwijd welig. Het komt bijna op het punt waarop het geen zin meer heeft om er games voor te maken, als de piraterij verder blijft toenemen. Het is lastig om te zeggen wat er nu gaat gebeuren en waar het heengaat, maar het schaadt absoluut veel ontwikkelaars die fantastische games proberen te maken.”

Volgens Weerasuriya zorgt een internetverbinding er voor dat de illegale verspreiding van games op de handspelcomputers nu een groter probleem is dan op PC. “De PC-markt heeft connectiviteit en multiplayer, wat piraterij tegengaat. En veel PC-games tegenwoordig, in ieder geval de grote, vereisen dat je ingelogd bent op een specifiek netwerk – zoals Battle.net, toen ik nog bij Blizzard werkte – dat het beheerst. Dit maakt het inperken van piraterij makkelijk.”

Toekomst

Door de Nintendo 3DS vaker verbonden te laten zijn met het internet, en er vaker updates voor uit te brengen, wil Nintendo piraterij op zijn nieuwe spelcomputer tegengaan. Sony komt mogelijk eind volgend jaar met een opvolger voor de PSP, die vermoedelijk ook beter beveiligd zal zijn tegen piraterij. Waarschijnlijk geldt hetzelfde voor de PlayStation Phone, die volgens geruchten van vandaag nog eind dit jaar of begin volgend jaar op de markt zal komen.