Gears Pop! komt niet uit in Nederland

Gears Pop! komt niet uit in Nederland

Dana Sissons, hoofd communicatie voor Gears of War laat in een tweet weten dat Gears Pop! niet in Nederland beschikbaar is vanwege de wetgeving omtrent lootboxes.

In een eerder gesprek dat Gamer.nl gevoerd heeft met Jork Netten, degene die destijds het onderzoek voor de Kansspelautoriteit leidde, zei zij het volgende, “De wet zegt dat op het moment dat lootboxes verhandelbaar zijn, er sprake is van economische waarde. Dan is het puur gokken. Als je een gokspel aanbiedt, moet je andere regels aanhouden. Zo moet je bijhouden hoeveel spelers je hebt en hoe vaak iemand geld uitgeeft. Op dit moment kan bijvoorbeeld iemand van tien jaar met de creditcard van zijn of haar ouders onbeperkt geld uitgeven. We maken ons dus vooral zorgen over de minderjarigen.”

Het is mogelijk dat Microsoft uit voorzorg de game niet heeft uitgebracht in Nederland of omdat zij zeker wisten dat deze de regeling overtreed. Gears Pop! biedt in-game Gear Packs waarmee items gekocht kunnen worden, wat een vorm van gokken is en mogelijk in overtreding is van de Nederlandse wet met betrekking tot kansspelen.

Op de website van de Kansspelautoriteit staat het volgende vermeld over lootboxes; “De Kansspelautoriteit maakt zich zorgen over loot boxes. Minderjarigen mogen niet worden blootgesteld aan kansspelen: in aanraking komen met gokken wanneer hersens nog niet zijn volgroeid, levert vaak op latere leeftijd problemen op. Bovendien is het aanbieden van een kansspel zonder vergunning verboden.”

Wanneer een kansspel prijzen biedt, die door toeval bepaalt worden (zoals het geval is bij loot boxes) en economische waarde hebben dan moet er een vergunning worden aangevraagd in Nederland. Dit heeft te maken met de verkoopmogelijkheden van deze prijzen. Als in-game objecten verhandeld kunnen worden, is dit gokken en is een vergunning vereist. Als een gameproducent deze niet bezit, is een game in strijd met de wet.

Bij de aanvraag van de vergunning wordt de uitgever getoetst en moet het bedrijf onder andere bijhouden hoeveel spelers er zijn en hoeveel geld er aan de game wordt uitgegeven. Het is alleen nog niet mogelijk om voor online kansspelen deze vergunning aan te vragen. De Kansspelautoriteit meldt op hun website dat dit waarschijnlijk vanaf 1 juli 2020 wel mogelijk is.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Zo dat vind ik wel jammer. Iemand een idee om die game toch te spelen op een mobiel?

0
test

@Aces-82 Je kan op iPhone proberen om een Amerikaans account te maken en zo de App Store van de VS te gebruiken. Voor Android weet ik het zo snel niet helaas.

0
test

@MonsterCrab ik heb Android. Flink balen zeg maar thanx

0
test

Dat mag niet maar FIFA, The mother of ripping of gamers mag wel?

0

@bigds9fan VErbaast mij ook inderdaad, ik kan zo een paar andere games opnoemen die volgens mij hetzelfde doen.

0
test

@fonsrutte speel al 4 jaar clash royal en die stikt ook van de lootboxen. Dit vind ik toch ook wel de keerzijde van dit gezeik met lootboxen. Als dit betekent dat veel Publishers hun game niet uitbrengen hier in Nederland vind ik dat wel erg jammer.

0
test

@bigds9fan Ik ken Fifa inhoudelijk niet maar kan je de lootbox inhoud daarvan doorverkopen? Want zolang dat niet kan mag het wel gewoon.

0
test

@Sabor Het gaat mij erom dat je in die game alleen mee kan doen of ie hebt in elk geval een flink voordeel mee als je er veel geld in steekt. En je weet niet eens hoeveel want alles is random. Dat is dus gokken en nog eens gericht op kinderen ook.

0

Aanbevolen voor jou