Filmcriticus Roger Ebert heeft spijt van opmerkingen over games | Gamer.nl

Filmcriticus Roger Ebert heeft spijt van opmerkingen over games | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

"Het was dom van mij om videogames te noemen", zo begint hij op zijn blog. "Ik zou ook nooit mijn mening uiten over een film die ik nog nooit heb gezien. Toch beweerde ik dat videogames nooit kunst kan worden. Ik geloof dit nog steeds, maar ik had het nooit moeten zeggen. Sommige meningen kun je het beste voor jezelf houden."

Games als kunst

Ebert meldt dat veel van de reacties die hij heeft gekregen op zijn tekst "intelligent en goed geschreven" zijn en dat hij nooit een definitie heeft gegeven van wat nou precies kunst is. "Mijn fout is dat ik dacht een overtuigend argument te kunnen maken met puur theoretische informatie. Dat was dom, zeker omdat games nog een onbekende toekomst in het vooruitzicht hebben. Het is inderdaad mogelijk dat games ooit als kunst worden beschouwd."

Volgens Ebert werd in de reacties vaak Shadow of the Colo us genoemd als een game die dicht in de buurt van kunst komt. "Ik neem aan dat ik daar maar eens mee moet beginnen", vertelt hij. Toch denkt hij niet dat hij ooit gaat beginnen met het spelen van games. "Ik heb boeken die ik moet lezen en films die ik moet zien. Het was dom van mij om over games te beginnen."


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou