In de singleplayer neemt de speler de rol op zich van de supersoldaat Point Man. In de coöperatieve modus stapt de tweede speler in de schoenen van Paxton Fettel. Beide personages zijn zoons van Alma, het angstaanjagende meisje dat een hoofdrol speelt in de vorige F.E.A.R.-delen. De twee broers hebben verschillende vaardigheden. Paxton heeft bijvoorbeeld telekinetische krachten, waarmee ze elkaar kunnen helpen. Ook kunnen spelers uitkijken naar nieuwe functies, waaronder een dekkingssysteem.

F.E.A.R. 3 is net als de eerdere delen een horror-shooter. Om spelers zoveel mogelijk de stuipen op het lijf te jagen zet Day 1 Studios professionals in op dit gebied. Steve Niles, scriptschrijver van onder andere 30 Days of Night, heeft meegeschreven aan het script van deze derde F.E.A.R.-game. De bekende horrorregisseur John Carpenter heeft geholpen met de in-game filmpjes.

Day 1 Studios

Day 1 Studios heeft de leiding over de ontwikkeling van de game. Deze studio was eerder verantwoordelijk voor het overzetten van de PC-versie van de eerste F.E.A.R. naar PlayStation 3 en Xbox 360. Monolith Studios, de ontwikkelaar die alle andere F.E.A.R.-games gemaakt heeft, zal Day 1 Studios wel ondersteunen. De game wordt nog dit najaar verwacht voor PC, PlayStation 3 en Xbox 360.