ESA-baas Lowenstein haalt uit naar gamesindustrie | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

In Las Vegas werd afgelopen dagen de zogenaamde DICE Summit gehouden. Deze top is een bijeenkomst voor allerlei mensen uit de gamesindustrie. Ontwikkelaars, uitgevers, pers en retail; iedereen komt bij elkaar om te praten over games en alles wat daarbij komt kijken.

In een speech, gehouden op de Summit, is een persoon genaamd Doug Lowenstein over de rooie gegaan tegen iedereen die wat met de industrie te maken heeft. Nu zal die naam Lowenstein bij de meeste mensen geen belletje doen rinkelen, maar het is een grote naam. Deze man is namelijk de baas van de ESA, de Entertainment Software A ociation, een overkoepelende organisatie die alles bijhoudt wat er gebeurt in gamesland en mede-organisator van de E3 sinds 1994.

Lowenstein verweet de ontwikkelaars en publishers dat het hun schuld was dat de toekomst van de industrie zo onzeker is. Hij zei dat wanneer mensen niet bereid zijn tijd en moeite te steken in de industrie, ze ook niet moeten klagen wanneer alles misgaat.

Als voorbeeld gaf Lowenstein de zogenaamde Video Game Voters Network. Dit is een soort politieke organisatie die wetgeving tegen games probeert te bestrijden. Het grootste gedeelte van de zaal bleek geen lid te zijn, terwijl dit volgens Lowenstein toch echt maar een kleine moeite is. Hij vond het treurig dat maar zo weinig mensen uit de industrie zelf lid waren.

Ook haalde hij uit naar publishers en developers die bepaalde controversiele content in hun game stoppen en naderhand hun handen in onschuld wa en. Lowenstein vindt het niet erg dat dit soort dingen in de games zitten, maar de bedrijven moeten wel verantwoordelijkheid nemen wanneer ze hun creatieve besli ingen moeten verdedigen.

Ook de pers kreeg er flink van langs. Lowenstein vond dat de negatieve kanten te veel aandacht kregen, ook van de gamepers zelf. Natuurlijk gaf hij als voorbeeld Jack Thompson. Wanneer je zo iemand zou doodzwijgen, zou niemand er last van hebben volgens Lowenstein.

Lowenstein had echter niet alleen slechte woorden voor zijn luisterend publiek. Hij vond dat de industrie gegroeid was ten opzichte van twaalf jaar geleden, toen de E3 voor het eerst gehouden werd. Mensen zijn zich volgens Lowenstein nu bewust van deze industrie. 'Er wordt geluisterd naar wat we te zeggen hebben. Dat was twaalf jaar geleden wel anders; toen waren we het stiefkind van de entertainmentindustrie,' aldus de vertrekkend baas van de ESA.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou