De speler bestuurt een onderzeeër van het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarmee hij het in dertig missies opneemt tegen de troepen van de asmogendheden. Vijandige aanvallen komen van zowel boven als onder water en de speler zal middelen als torpedo's en een boordkanon in moeten zetten om ze te verslaan. Essentieel is de sonar, waarmee vijandige boten en hun eigenschappen van een afstand gedetecteerd kunnen worden.

Hoewel Naval Assault: The Killing Tide de nadruk legt op toegankelijke arcade-actie, is het niet de bedoeling lukraak op alles te knallen. Soms kan het verstandig zijn ongezien te blijven en langs vijandige schepen te varen, in plaats van de confrontatie aan te gaan. Alleen op deze manier kun je hun radioboodschappen opvangen, die soms kostbare informatie bevatten. Naval Assault bevat naast de singleplayercampagne een online multiplayermodus tot vier spelers.

Artech

De ontwikkeling is in handen van Artech Studios, een gameontwikkkelaar die al sinds 1982 aan de weg timmert maar in al die tijd weinig memorabele games op eigen naam heeft gemaakt. De bekendste game van Artech is wellicht Raze's Hell, een schattige maar bloederige actiegame voor de Xbox.