GTA Online lanceert op 1 oktober, twee weken na de release van Grand Theft Auto 5, en speelt zich af in dezelfde speelwereld als de singleplayer. Personages uit GTA 5 komen ook voor in de multiplayer, maar het verhaal speelt zich later af. Spelers maken ook hun eigen personage en kunnen deze naar eigen smaak aanpassen. Het resultaat is te zien in de tussenfilmpjes, zij het zonder bijbehorende stem. Hierbij is het ook mogelijk om een vrouwelijk personage te maken.

Activiteiten en missies

Bijna alle activiteiten uit de singleplayer moeten beschikbaar zijn in GTA Online. Naast de grote overvallen en races, kunnen spelers ook tennissen, golfen of basejumpen. Wie eenmaal een "dure woning" bezit, krijgt de optie om deel te nemen aan grote heists met andere spelers.

Volgens Rockstar zijn er in totaal meer dan 500 missies in GTA Online, die Rockstar regelmatig kan aanpassen indien nodig. Wat betreft zogeheten matchmaking, het koppelen van online spelers, krijgen vrienden of crewleden voorrang. Zijn die niet online, dan verschijnen er spelers die ongeveer even vergevorderd zijn in het spel.

Vaardigheden

Het personage dat spelers gebruiken in GTA Online wordt als het "vierde personage" van de game gezien. Hij of zij arriveert met een vliegtuig in Los Santos. Spelers kiezen zijn of haar moeder en vader, levensstijl en hobby's, zoals feesten, op de bank zitten, criminele activiteiten en sporten.

De vaardigheden waarmee spelers beginnen, zijn gebaseerd op die hobby's en kunnen worden verbeterd gedurende de game. Met een druk op de knop kunnen spelers van kleding wisselen, die kan worden gekocht in winkels. Geld kan op een creditcard worden gestort en uit pinautomaten worden gehaald om te voorkomen dat spelers veel geld verliezen bij een overval.

Tenslotte kunnen spelers hun eigen huis inrichten zoals ze dat zelf willen en daar met crewleden hangen. Ook is het mogelijk om daar te drinken, strippers uit te nodigen of verschillende televisieprogramma's te bekijken.