Voor het eerst in de geschiedenis van de PC is het aantal verkopen van PC games afgenomen. In de eerste tien maanden van dit jaar werden er 6,2% procent minder games voor de PC verkocht. Totaal ging er wereldwijd voor 1,4 miljard dollar aan PC games over de toonbank, hetzelfde bedrag als in 2001. En dat is toch verbazingwekkend, want er zijn dit jaar veel toppers verschenen. Het ligt dan ook niet aan de software, maar aan de consoles volgen de NPD Group of Port Washington.Game consoles now rival PCs in the quality of game play, graphics and sound, and recently have entered online gaming, formerly available only on PCs, he said.

Consumers whose primary interest is gaming can more economically buy a $150 Nintendo GameCube or a $200 Microsoft Xbox or Sony PlayStation 2 than a PC, which costs a minimum of $500 and typically is closer to $1,000.

Video games also have benefited from the growth in the game-playing population, which is due to the aging crowd of players who cut their teeth on PC games, before the advent of improved console machines, such as Sony's first PlayStation. De speeldozen van Microsoft, Nintendo en Sony zijn goed voor een totale omzet van 10 miljard dollar. Console games nemen de helft van dit bedrag voor hun rekening. Vooral door de lage kosten in aanschaf zijn consoles erg populair bij het grote publiek. Zou dit dan het begin van het einde voor PC games zijn?