Onlangs is in een door Sony aangespande rechtzaak bepaald dat in Engeland de verkoop, gebruik of het in bezit zijn van een mod-chip illegaal is. Een rechter van de Britse hoge raad heeft dit verbod afgekondigd nadat Sony een zekere David Ball had aangeklaagd wegens het illegaal verkopen van 1500 Messiah 2 mod-chips. Met deze chip zijn bijvoorbeeld import- en gekopieerde spellen te spelen.

Volgens rechter Justice Ladd (what's in a name) was de verkoop van de mod-chips een overtreding op de Europese Copyright Richtlijn met als gevolg dat o.a. de verkoop en het bezit van de chips verboden is. Eerder was door Sony al bekend gemaakt dat het intensief zou gaan samenwerken met rechters in Europa om het illegaal kopiëren van games tegen te gaan. Dit verbod lijkt, na de uitspraak van een Nederlandse rechter tegen het commercieel ombouwen van de ps2, de volgende stap te zijn in het algemene verbod tegen het ombouwen van consoles.

Het is onduidelijk wat voor gevolgen deze bepaling gaat hebben voor de landen in de rest van de EU, maar het is duidelijk dat Sony het gebruik van mod-chips voor de import van games niet meer als excuus ziet.